2024. április 26., péntek

Koronavírus az idősek otthonában

Az egyik péterváradi intézményben 28 fertőzöttet azonosítottak

A péterváradi Maas Green Haus magán idősek otthonában huszonnyolc koronavírussal fertőzött személy van – erre derült fény, miután egy ott lakónál a betegség tünetei mutatkoztak, majd PCR-tesztelésnek vetették alá az ott élőket és a foglalkoztatottakat. A fertőzés tényét Igor Mirović tartományi kormányfő is megerősítette tegnapi sajtótájékoztatóján.

Igor Mirović az újságírók gyűrűjében (Ótos András felvétele)

Igor Mirović az újságírók gyűrűjében (Ótos András felvétele)

Igor Mirović hangsúlyozta, az illetékes szervek a lehető leggyorsabban reagáltak az esetre. Miután a járványügyi szakértők kimutatták a vírus jelenlétét az első fertőzöttnél, 24 órán belül további 49 személyen is elvégezték a tesztet.

– Az eredmények nem túl kedvezőek, a tesztek összesen 28 személy szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. 22 bentlakó és 6 foglalkoztatott eredménye lett pozitív. Azokat a fertőzötteket, akiknél megjelentek a betegség tünetei, a tesztek megérkezése után, még az éjszaka átszállították a Vajdasági Klinikai Központba. Jelenleg egészségi állapotuk kielégítő, senki sincs életveszélyes állapotban – jelentette ki a tartományi kormányfő.

A fertőzöttek nagy része tünetmentes, és az otthonban tartózkodnak szigorú orvosi felügyelet alatt. A minden szabályt és előírást betartó péterváradi idősek otthona jelenleg karantén alatt áll.

A péterváradi intézményt karantén alá vonták (Ótos András felvétele)

A péterváradi intézményt karantén alá vonták (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány elnöke szerint Vajdaságnak végig példaértékű eredményei voltak a járvány alatt, a rendőrségi statisztikák alapján a lakosok is tartották magukat előírásokhoz, és napjainkban is fegyelmezetten viselkednek.

– Egyedi, elszigetelt esetről beszélünk. Nincs értelme a pánikkeltésnek ez az egy eset alapján. A szükséges járványügyi intézkedéseket és az épület fertőtlenítését a vírus megjelenése után 24 órán belül elvégezték a szakemberek. Az alkalmazottak ismerőseinek körében jelenleg is koronavírusteszteket végzünk – mondta a tartományi kormány elnöke, aki nem tért ki arra, hogy a fertőzés hogyan kerülhetett be az idősek otthonába.

Sajtóinformációk szerint a fertőzöttek közül hét személyt ápolnak a Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályán. Közöttük van R. S. 69 éves gondozott is, akinél a napokban a betegség jelei mutatkoztak, majd a Kamenicai Tüdőgondozó Intézetbe utalásakor derült ki, hogy koronavírussal fertőzött meg. Az idősek otthonában ezek után rendelték el a járványügyi vizsgálatot. A feltételezések szerint egy foglalkoztatott lehetett az első fertőzött.