2024. április 26., péntek

A tartományi kormányfő Zomborban

A tartományi kormány tavaly ősszel 300 ezer eurónak megfelelő összeget hagyott jóvá a Műszaki Középiskola javára az épületei fölújításának céljára. A zombori oktatási intézmény ebből a 36 millió dinárból tervezte a központi épület homlokzatát, tetőszerkezetét és belső nyílászáróit fölújítani, valamint iskolapadokat, székeket, katedrákat vásárolni.

Nyilas Mihály, Igor Mirović és Dušanka Golubović az iskola fölújított homlokzata előtt (Fotó: Fekete J. József)

Nyilas Mihály, Igor Mirović és Dušanka Golubović az iskola fölújított homlokzata előtt (Fotó: Fekete J. József)

A rendelkezésre álló összeg egy részéből készítik el a Műszaki Középiskola két épülete belső fenntartásának tervdokumentációját, beleértve a teljes villany- és vízhálózat cseréjét.

Az épületen folyó munkálatokat csütörtökön megtekintette Igor Mirović tartományi kormányfő. Benyomásait a következőképpen foglalta össze:

– Amit tavalyi itt jártunkkor megbeszéltünk, mára meg is valósult, sikerült fölújítani az iskolaépületet. Ugyanakkor tartományi segédlettel kiépítettük a város ipari zónáját, ahová a tartományi, köztársasági szervek, és a helyi önkormányzat segítségével minél több külföldi beruházót szeretnénk elhelyezni. Számukra az emberi erőforrás tekintetében rendkívül fontos lesz a Műszaki Középiskola a tanulóinak duális oktatása révén.

– A zombori közigazgatás professzionális, projektek sorát valósítottuk meg együtt a városban és a falvakban, pl. 230 millió dinárt ruháztunk be a közkórházba, és előkészítettük a teljes rekonstrukciójának tervét, amit a köztársaságnak kell végrehajtania. A tartományi kormány négy év leforgása alatt 2,4 milliárd dinárt fektetett be Zomborban – nyilatkozta Mirović.

A kormányfő társaságában lévő Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár szerint az elmúlt négy esztendőben jelentősen megugrott a középiskolákba történt tartományi beruházások mértéke, Zomborban például meghaladta a 200 millió dinárt.

A tartományi titkár emellett megállapította, hogy Zomborban az elmúlt egy évtizedben óriási előrelépés történt, folyamatosan építenek és szépítenek a városon, és ez az igyekezet szemmel látható az idelátogatók számára.

A város polgármester asszonya, Dušanka Golubović megköszönte a zombori oktatási intézményéneknek az eddig nyújtott tartományi támogatást, egyben rámutatott arra, hogy az elkövetkező két beruházásnak a Műszaki Középiskola tornatermét és udvarát kell érintenie.

A tornatermet egyébként már évekkel ezelőtt bezáratta a felügyelőség a terem rákkeltő szigetelése miatt.