2024. április 26., péntek

TRIANON-MEGEMLÉKEZÉSEK

Óbecse

A nemzeti összetartozás napja alkalmából ma 10 órakor a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban szentmisét tartanak, ezt követően leleplezik a templomkertben felállított trianoni emléktáblát. Este 7 órakor az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szervezésében lesz megemlékezés a kultúrkör kistermében. Az est keretében Magyar vagyok címmel versek és dalok hangzanak el a magyarságról, szülőföldről, hazaszeretetről Dezső Dóra versmondó és Szűcs Miklós népdalénekes előadásában, akik Kunszentmártonról érkeznek. Köszöntőt Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és a Tari László Múzeum igazgatója mond.

Holnap (június 5-én) Péterrévén folytatódik a megemlékezés, ahol 18 órakor kezdődik a szentmise, utána pedig a templomudvarban kerül sor emléktábla felavatására.

Szilágyi

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület június 5-én, pénteken este 7 órakor a trianoni békekötés 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a kultúrotthon nagytermében.

Bezdán

A nemzeti összetartozás napja és Trianon 100. évfordulója alkalmából június 5-én 18 órakor megemlékezést tartanak a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület helyiségében.

Szenttamás is csatlakozik az Összetartozásunk Tüzéhez

A trianoni békediktátum százéves évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából Összetartozásunk Tüze! elnevezéssel indult civil kezdeményezés a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ötlete nyomán. A program szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. Céljuk, hogy ma, június 4-én 20:20-kor (budapesti idő) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg Összetartozásunk Tüze. Az eseményhez bárki csatlakozhat (szervezet, intézmény, közösség, baráti társaság, család, magánember), aki az Összetartozásunk Tüze akció ötletével, eszméjével egyetért és bejelöli a gyujtsukmeg.ma weboldalon a tűz meggyújtásának tervezett helyét. Szenttamáson az eseményre 20 órától a Gavrilo Princip utca 22-es szám alatt, a leendő Magyar Ház telkén kerül sor. A tűzgyújtás előtt alkalmi műsorra és imádkozás imádságra kerül sor.