2024. április 26., péntek

Egyre drágább az új szennyvízszivattyú

Növekedtek a létesítmény építésének költségei

Az új, a vasúti híd feljárójának közelében lévő szennyvíztisztító központ építése ismét megdrágult, félmillió euróval lesz nagyobb összeg a végső számlán.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ezt az információt a 021.rs hírportál tette közzé, emlékeztetnek arra, hogy a munkálatok módosított értékét a Közbeszerzési Igazgatóság jóváhagyta, miután elfogadta a Városi Vízművek Közvállalat kérvényét, amely szerint a kiadások 859.525.360,15 dinárról 926.518.816,41 dinárra emelkedtek. A döntésben azt is megemlítik, hogy az elmúlt mintegy két évben az építkezési jegyzőkönyvben 99,7 millió dináros többletköltséget jegyeztek fel, és 32,7 milliós megtakarítást, pontosabban költségelkerülést, így a teljes különbség 66.993.456,27 dinár. A korábbiakban már hírt adtunk arról, hogy az új szennyvíztisztító építésére az elsődleges tervek szerint 400 napot láttak elő, melyet két alkalommal még 280 nappal hosszabbítottak meg és jelenleg a munkálatok befejezésének időpontja július 20-a. Az időközben bevezetett rendkívüli állapot miatt a munkálatok lelassultak, így várható a határidő további módosítása.

A szennyvíztisztító építését 2018. végén kezdte meg az újvidéki Energotehnika-Južna Bačka, a Graditelj NS, a kamanci Tehnounion-Eksim, a belgrádi Hydrovision, az újvidéki Indas és a szlovéniai, velenjei Gorenje projekt inženjering vállalat. A munkálatok befejeztével megteremtődnének a feltételek arra, hogy a Rókai patak és az egykori péterváradi Pobeda gyár mellett egy új szennyvíztisztító létesüljön, az új szivattyú üzembe helyezése felváltja majd a Munkás utcában található régi, 1-es számú főállomást.