2024. április 26., péntek

Szabadkainak lenni jó

Kern Imrével szabadkaiságról és infrastrukturális fejlesztésekről beszélgettünk

Kern Imre az elmúlt négy évben Szerbia Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumának államtitkári tisztét tölti be, és olyan nagy infrastrukturális beruházásokban játszott szerepet, mint például a Szabadkát elkerülő Y-elágazás megépítése, vagy a Budapest–Belgrád gyorsvasút projektumának realizálása. Kern Imre a június 21-ei választásokon helyi önkormányzati szinten méreti meg magát, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai listáján a második helyet foglalja el.

A tavalyi év végén átadták rendeltetésének az Y-elágazást, amelynek kiépítési költségeit a köztársasági költségvetésből biztosították. Mit kell tudni erről a beruházásról?

Kern Imre (Fotó: Gergely Árpád)

Kern Imre (Fotó: Gergely Árpád)

– Az Y-elágazás kiépítése valamikor 1990 körül kezdődött, és az elmúlt három évben sikerült befejezni. Ezzel megvalósult a szabadkaiak egyik régi álma, amivel a teherforgalmat sikerül elterelni a város központjából. A teljes befejezéshez még egy bekötőútnak kell elkészülnie, ami a vámudvart köti össze az autópályával. Ha ez is elkészül, csak azok a teherautók haladnak át a városon, amelyek az itt lévő cégekhez, illetve cégektől szállítják az árut. Az ipari övezet gyakorlatilag már most rákapcsolódott az Y-elágazásra. Emellett a személyautók tranzitforgalma sem terheli a várost. A beruházás összege 25 millió euró volt. A földterületeket a teljes autópálya-szélességre vásárolta ki az állam, így ha egyszer a forgalom szükségessé teszi autópálya építését, akkor azt meg lehet valósítani újabb kisajátítás nélkül.

Az Y-elágazás építése tehát befejeződött, viszont több felüljáróra is szükség van. Mikorra várhatjuk ezek megépítését?

– A mélykúti-kelebiai felüljáró kiépítési munkálataira kiírtuk a közbeszerzési pályázatot. Remélem, hogy a kivitelezővel július elején sikerül aláírni a szerződést, ami után öt hónapon belül elkészülhet ez a felüljáró. Ezzel, és a már kiépített terelőutakkal a termelők megközelíthetik az Y-elágazás túloldalán lévő földjeiket. Emellett a pacséri úton is tervezünk egy felüljárót.

A vasúti infrastruktúra esetében több beruházás is érinti Szabadkát. Milyen hozománya lehet ezek megvalósításának?

Fontos a város szecessziós mivoltának megtartása (Fotó: Gergely Árpád)

Fontos a város szecessziós mivoltának megtartása (Fotó: Gergely Árpád)

– A befejezéshez legközelebb a Szabadka–Zenta vasútvonal felújítása jár. A hónap végén befejeződhet, és ezzel lehetővé válik, hogy a személyvonatok 80, a tehervonatok pedig óránként hatvan kilométeres sebességgel haladjanak. Ez a vonal a két legnagyobb lélekszámú magyarok lakta települést, Szabadkát és Zentát köti össze, de Bánát is gyorsabb összeköttetést kap, és Oromon keresztül Magyarkanizsa is rácsatlakozhat a vonalra. A Belgrád–Budapest gyorsvasút esetében a telkek felvásárlása elkezdődött, az ötletterv elkészült, és megvannak a szerződéseink a kínai kivitelezővel. Ezzel a beruházással a menetidő Belgrádba másfél órára csökken, és amikor elkészül a Budapestig tartó szakasz is, a magyar fővárosba is másfél óra alatt odaérhetünk. A Szabadka–Szeged–Baja vasútvonalat a szerb kormány a csütörtöki ülésén kiemelt beruházássá nyilvánítja, amivel meggyorsíthatjuk az egész folyamatot. Ez a vonal két szakaszból áll. A Szabadka–Baja szakasz esetében az IPA-Interreg Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül folyamatban van az ötletterv kidolgozása. A Szabadka–Szeged szakasz esetében a tervdokumentáció készen áll, és reméljük, hogy az év végéig sikerül kiválasztanunk a kivitelezőket, és 2022 első felében befejeződhetnek a munkálatok. Ez azért is fontos, mert amikor Magyarország elkezdi a vasút Budapest és az országhatár közti szakaszának felújítását, ez lesz az egyetlen vasúti kapcsolat, és a teherforgalmat át kell irányítani Kiskunhalasról Szeged irányába, ahonnan a Szeged–Szabadka vonalon jut el hozzánk.

Mit jelent önnek Szabadka, illetve a szabadkaiság?

– Szabadkainak lenni azt jelenti számomra, hogy a városközpontban magyar emberekkel találkozhatok, magyar emberekkel barátkozhatok, tárgyalhatok, de ugyanúgy azt is jelenti, hogy a bunyevác vagy a szerb ismerőseimmel is találkozhatok, beszélgethetek. Ez egy multietnikus közösség, és szeretném, ha megőrizné ezt az értéket, ezt a közép-európai jelleget. Nem szeretném, hogy az legyen a jellemző, hogy az esküvőkön a fúvószenekarok domináljanak, vagy hogy a fiatalok az érettségi vizsga után a szökőkútban fürödjenek. Szabadkainak lenni jó dolog, és azt szeretném, ha az, amit Bíró Károly és munkatársai felépítettek, továbbra is megmaradna.

Ön szerint a választásokat követően az új összetételű vezetésnek mire kell odafigyelnie?

– A legfontosabb a város szecessziós mivoltának megtartása. Fontos a színház építésének befejezése, hogy a régi színház helyén, de új környezetben nézhessünk előadásokat. Fontos a palicsi wellnessközpont befejezése, és a tó vízminőségének javítását célzó projektum realizálása is. Emellett fontos, hogy a közutainkat jobb állapotba hozzuk, és hogy a városközpont és a falvaink harmonikusan fejlődjenek.