2024. április 26., péntek

Óbecse az ország legtranszparensebb önkormányzata

Az átláthatósági vizsgálat eredménye szerint a község megduplázta a tavalyi eredményét

Óbecse a legátláthatóbb önkormányzat – ez derült ki a Transzparencia Szerbia országos szintű kutatásából. A múlt évhez képest ez a község 118 százalékos javulást tudott elkönyvelni.

Dragan Tošić polgármester elmondása szerint az önkormányzat az Óbecsei Ifjúsági Szervezettel (BUM) együttműködve tudott ilyen szép sikert elérni, ami elsősorban az utóbbi években rendszeresített, A polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akciónak köszönhető, amelynek során a község településeinek a lakói is beleszólhattak abba, mire kellene költenie pénzt az önkormányzatnak. A BUM közreműködésével Óbecsén elkészült a helyi korrupcióellenes akcióterv is, ami ugyancsak „szépített” a korábbi eredményen.

A városok és községek átláthatósága az idén valamivel jobb lett, mint tavaly volt, de továbbra is igen alacsonyak a mutatók: míg a listavezető a lehetséges száz pontból 83-at szerzett meg, addig az országos átlag mindössze 46, ami 6 ponttal több, mint amennyi tavaly volt. Óbecsét Novi Pazar és Zombor követi. Magyarkanizsa a 4., Szabadka a 9., Nagybecskerek a 10., Temerin a 16., Zenta a 18., Újvidék a 23., Topolya pedig a 31. ezen a listán. A tapasztalatok szerint egyetlen év leforgása alatt is lehet jelentős eredményeket elérni – ennek ellenére Jagodina megtartotta 21 pontos dicstelen helyezését, nála csak a 18 pontos Fehértemplom szerepelt gyengébben. (Az eredményeket a www.transparentnost.org.rs címen lehet megtekinteni.)

Az átláthatósági vizsgálatot 2015 óta végzi a Transzparencia Szerbia az USAID támogatásával. Az idén, ahogy tavaly is a legjobb átlageredmény a közbeszerzések terén mutatkozott, a legkevesebb pontot pedig a képviselőházak, a tanácsok, a közvállalatok és közintézmények munkájának az átláthatósága hozott. (Bár a közvállalatokról szóló törvény kötelezi ezeket a vállalatokat az adataik közzétételére, soknak még saját weboldala sincs.)
– Bizonyos területek rossz eredménye nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott elterjedt a korrupció, mint ahogy a közbeszerzések átláthatóságának a javulása sem garancia arra, hogy ezen a területen nincs megvesztegetés. A tavalyi hibák az idén is megjelentek, ezek többek között a hiányos adatközlésekre, valamint a községi tulajdonok, ingatlanok használatáról szóló tájékoztatás elmaradására vonatkoznak – áll a jelentésben.