2024. május 8., szerda

A betiltott videó margójára

Az ombudsman folytatja az SZHP kampányvideója esetének a kivizsgálását

Az Aleksandar Vučić államfőnek, a Szerb Haladó Párt elnökének, valamint egy kislánynak a szereplésével bemutatott kampányvideó kiváltotta felháborodás továbbra sem csillapodik, noha a REM tanácsa kedden a videó betiltásáról határozott. Az említett kampányvideó bemutatása után több közéleti szereplő, civil szervezet és médiaház is megkérdőjelezte annak szabályosságát. A hangjukat felemelők arra a 2015-ben elfogadott szabályzatra hivatkoztak, amely a kiskorúak hatályos védelméről rendelkezik a médiatartalmak tekintetében. Ennek egyik kitétele kimondja, hogy a kiskorúaknak tilos szerepelniük politikai jellegű tartalmakban, de az is tilos, hogy a politikai tömörülések visszaéljenek a gyermekek médiaszereplésével – függetlenül az esetleges szülői beleegyezéstől.

NEM AZ N1 MIATT TILTOTTÁK BE

Az SZHP említett kampányvideója minden kétséget kizáróan megszegi az említett szabályzatot és a gyermekkel való visszaélés kategóriájába sorolható – jelentette ki korábban Popović Judit, a REM tanácsának tagja, rámutatván: elfogadhatatlan, hogy a gyerekeket politikai népszerűsítés céljából tárgyiasítják.

Ana Brnabić kormányfő közölte, hogy a haladók tiszteletben tartják a REM döntését, ám értetlenségének adott hangot annak kapcsán. A miniszterelnök szerint sehol a világon nem volt példa az említetthez hasonló kampányvideó betiltására. Brnabić egyébként az N1 Tv-t, illetve annak egyik luxemburgi illetékességű képviselőjét vádolta meg a videó betiltására irányuló kezdeményezéssel. Ehhez kapcsolódóan Slobodan Cvejić, a REM tanácsának tagja közölte, hogy a testület hivatalból reagált, azt követően, hogy többen, több átiratban is felhívták figyelmét az esetre. Nem igaz, hogy a videót azért tiltották be, mert az N1 Tv ezt kérte – tette hozzá Slobodan Cvejić.

Olivera Zekić, a REM tanácsának egy másik tagja megcáfolta Cvejić állítását, mondván, hogy a REM az említett ügyben egyetlen, az N1 Tv-től érkező átiratra reagált. A jogvédő hivatala is már csak akkor kapcsolódott be az ügybe, amikor a tanács döntött a videó betiltásáról – fejtette ki Olivera Zekić az N1 műsorában vendégeskedve.

Korábban az államfő csodálkozásának adott hangot, amiért a videó ekkora felháborodást váltott ki, azzal érvelvén, hogy a kislány szülei beleegyezésüket adták a gyermek  szerepléséhez, de azzal is, hogy korábban más politikai szereplők kampányvideóiban is szerepeltek kiskorúak.

A JOGVÉDŐ IS KIVIZSGÁLJA

Az N1-nek nyilatkozva Jelena Stojanović, a köztársasági jogvédő a gyermekek jogaival és nemi esélyegyenlőséggel megbízott helyettese közölte, hogy a videó betiltásával az ombudsman hivatalának a tevékenysége nem ért véget, folytatja az eset kivizsgálását, de azt is figyelemmel kíséri, hogy a médiaházak tiszteletben tartják-e a REM tanácsának döntését, mint ahogyan azt is, hogy a testület milyen intézkedéseket foganatosít, amennyiben nem tartják tiszteletben. Mint hozzátette, ezzel a jogvédő a REM munkájának tekintetében is ellenőrző tevékenységet kezdett meg. Az ehhez kapcsolódóan megfogalmazott bírálatokra reagálva Jelena Stojanović elmondta: valóban nem tartozik a jogvédő hatáskörébe, hogy a médiatartalmakról döntsön, ugyanakkor ellenőrizheti, hogy az e téren felhatalmazásokkal rendelkező szerv végzi-e a munkáját. Egyébként az ombudsman hivatala saját kezdeményezésre kezdte felülvizsgálni az esetet, mivel a videóból egyértelműen azt a következtetést vonta le, hogy sérültek a gyermekek jogai – magyarázta Jelena Stojanović.

ÖSSZEFONÓDÓ ÉRDEKEK

Gordana Suša újságíró, a REM tanácsának valamikor tagja szerint az államfő jól tudta, hogy az említett videóval sérülnek a gyermekjogok. A vonatkozó szabályzat annyira egyértelmű, hogy nem hagy teret az eltérő értelmezéseknek – tette hozzá Gordana Suša az N1 Tv-nek nyilatkozva. 

– Egyébként a videóval nemcsak a gyermekek jogai sérülnek. Vučić azzal érvelt, hogy korábban is napvilágot láttak hasonló tartalmak. Igen, valóban így van. A kampány ideje alatt a politikusok videókat mutattak be arról, ahogyan bocikat vagy éppen gyerekeket simogatnak, de a tisztségviselői kampányra is volt példa a múltban, csak éppen nem ennyire kifejezett mértékben. A videóban említést sem tesznek az SZHP-ről, kizárólag az államfőn-pártelnökön van a hangsúly. A kampány során folyamatosan a személyes érdek és a közérdek ütközésének a tanúi lehetünk. Nekem mindez leginkább a két év múlva esedékes elnökválasztási kampányra hasonlít – fogalmazott Gordana Suša.