2024. április 26., péntek

Dečaniban elhunyt az utolsó szerb lakos

Holtan találták Dečaniban az utolsó szerb lakost – hozta hírül a direktno.rs hírportál. A hírt Sava Janjić, a Visoki Dečani kolostorfőnöke erősítette meg. Mint arra a portál rámutatott, ezen a koszovói településen már csak az 58 éves Boško Ćirić volt az, aki szerbnek vallotta magát. Feltételezhetően nem erőszakos halállal halt meg.

A portál arra is rámutat, hogy Boško Ćirić Dečaniban született, ám 1999-ben elhagyta Koszovó területét. Tíz évvel ezelőtt azonban újra visszatért szülőhelyére. Amíg nem szerezte vissza a lakását, három évig a kolostorban élt. A férfi az utóbbi hónapokban rossz egészségi állapotára panaszkodott.

Ćirić eltűnését a barátai jelentették be a rendőrségen, miután napokig nem jelentkezett a telefonján. Így bírósági rendelettel az UNMIK és a KFOR katonái együttesen, a tűzoltóság segítségével rontottak be a férfi lakásába, ahol a padlón találták, és már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az elhunytat, a dečani szerzetesek temetik el a helyi pravoszláv temetőben, a kolostor közelében.

Mint a helybeliek elmondták, a helyi albán lakosság tisztelte őt, soha nem volt semmi gondja szerb nemzetisége miatt. A férfi halálának okát a Prištinai Klinikai Központban vizsgálják.