2024. április 26., péntek

A dűlőutakat járva

Szabadka Város területén nyolc mezőőr teljesít szolgálatot

Szabadka Város mezőőrszolgálatának alkalmazottai szinte egész évben az önkormányzat dűlőútjait járják, és amennyiben szabálytalanságot észlelnek, jegyzőkönyvbe veszik. Az önkormányzat a Palics–Ludas Közvállalaton keresztül nyolc mezőőrt alkalmaz, akiknek 80 000 hektárt kell nap mint nap bejárniuk.

A mezőőrszolgálat munkájáról Vitković Aleksandar, a Városi Közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára nyilatkozott lapunknak.

Egy mezőőrnek tízezer hektárnyi területet kell bejárnia (Fotó: Gergely Árpád)

Egy mezőőrnek tízezer hektárnyi területet kell bejárnia (Fotó: Gergely Árpád)

– A nyolc mezőőr 80 000 hektárt fed le, vagyis ezt a területet járják folyamatosan, ami nem kis munka. A mezőőröket különböző okok miatt szokták kihívni a termelők, ugyanakkor, ha a mezőőr a terepet járva szabálytalanságot, vagy rendellenességet észlel, azt is jegyzőkönyvezi. Különösen oda kell figyelniük a tarlóégetésre, de azt is jegyzőkönyvezik, ha például valaki olyan helyen borította ki a szemetet, ahol az tilos, vagy bement más parcellájára. A mezőőrök egész évben végzik a feladatukat, de a munkájuk idényjellegű. 2019-ben összesen 285 jegyzőkönyvet állított ki a mezőőrszolgálat. A mezőőrök nemcsak azt jegyzik le, amit észleltek, hanem a parcella adatait is, emellett le is fényképezik az észlelt rendellenességet. A fényképen szerepel a pontos dátum és időpont, és azért van rá szükség, hogy ha esetleg bírósági eljárásra kerül sor, jogi útra terelődik az ügy, bizonyítékként szolgálhat. A jegyzőkönyvek a titkárság jogi osztályára érkeznek meg. Tavaly 15 alkalommal kezdeményeztek bírósági eljárást, amiből eddig hat alkalommal született elmarasztaló ítélet, a többi ügyben még folyamatban vannak az eljárások. 2019-ben 59 alkalommal felszólítást küldtünk ki. Erre akkor kerül sor, ha például valaki nem távolította el a parlagfüvet a parcellájáról, vagy nagyon gyomos a földje. A mezőőr ezekről is készít jegyzőkönyvet. Az ilyen eseteket természetesen nem tudjuk jogi útra terelni, csak felhívással igyekszünk orvosolni a problémát, és a tapasztalatok szerint ez hellyel-közzel működik is. Emellett 11 jegyzőkönyvet továbbítottunk az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat irányába, mivel a jogi osztály azt állapította meg, hogy az adott eset az ő hatáskörükbe tartozik. 2020-ban eddig 75 jegyzőkönyv érkezett be a mezőőrszolgálatból, és három esetben felszólítás útján intézkedtünk, míg a többit az illetékesek felé továbbították – fogalmazott Vitković Aleksandar.

A mezőőrszolgálat munkáját, illetve egyes esetek jogi útra terelését nagyban nehezíti az, ha ismeretlen elkövetőről van szó. A mezőőr ilyen esetekben csak a károkozás, vagy a szabálytalanság tényét tudja rögzíteni, az elkövetők kilétének kiderítése nem tartozik a hatáskörébe. Gyakran a tulajdonos sem tudja, hogy mi történik a parcelláján, és a mezőőrszolgálat értesítése nyomán szerez tudomást a dologról.

– A mezőőrök munkáját, illetve fizetését a titkárság költségvetéséből biztosítjuk, azzal, hogy a Palics–Ludas Közvállalat keretein belül alkalmazzák őket. Jelenleg nyolc mezőőr teljesít szolgálatot, de nyilvánvalóan több emberre lenne szükség, hisz ha gyakrabban fordulhatnának meg egy-egy területen, tovább csökkenthetnék a károk kialakulásának esélyét. Ami a mezőőrök kiválasztását illeti, az adott területen jártas, vagy az adott területről származó embereket alkalmazunk. Sok esetben maguk is voltak már termelők – mondta a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkár.