2024. április 26., péntek

Bizakodással teli akadályfutás

Vajdaság hamar pótolhatja a koronavírus-járvány veszteségeit – A hivatalos adatok optimizmusra adnak okot

Szerbiában és az egész világon is aktuálisnak számító témával foglalkoztak ma egy online konferencia keretében a Vajdasági Gazdasági Kamarában a Color Press Group kiadóház szervezésében, a tartományi képviselőház védnöksége alatt. A vajdasági gazdaság felépülésének lehetőségeit vették számba, s a résztvevők egyetértettek abban, hogy elegendő okunk van mindannyiunknak az optimizmusra az ismert adatok fényében. Pásztor István, a parlament elnöke úgy ítélte meg, hogy az ország, s benne különösen Vajdaság sikeres volt a koronavírus-járvány és a rendkívüli állapot ideje alatt mindkét fontos cél teljesítésében: az emberek egészségének a megőrzésében és a gazdaság ébrentartásában is. A tartomány területén az ipar január és április között 7,5 százalékos fejlődést mutatott, hangsúlyozta. Ez azért nagy siker, mert ebben az időszakban már jelen volt a koronavírus, a március hónap nagy része és a teljes április hónap a rendkívüli állapotban telt, a vajdasági eredmények mégis pozitívak tudtak lenni, nem is kis mértékben. Az ipar előremutató teljesítménye elsősorban a feldolgozóipar jó eredményeinek tudható be, mely ebben az időszakban 8,6 százalékos bővülést produkált a nehézségek ellenére is. A kiskereskedelem tekintetében a januári–márciusi adatok állnak rendelkezésünkre, elmondhatjuk, hogy itt is növekedés volt, mégpedig 2,9 százalékos.

A konferencia témáiról nyilatkoznak Robert Čoban, Pásztor István és Boško Vučurević (Fotó: Ótos András)

A konferencia témáiról nyilatkoznak Robert Čoban, Pásztor István és Boško Vučurević (Fotó: Ótos András)

Természetesen, vannak a gazdaságnak olyan területei is, amelyek csökkenést jegyeztek, az idegenforgalom az egyik ilyen ágazat, a visszaesés 42,9 százalékos a tavalyi eredményekhez képest. Ez jelentős, de a régió adatait figyelembe véve nem olyan riasztó, mint másutt. Az árucsere-forgalom 1,4 százalékkal csökkent az első négy hónap folyamán Vajdaságban. Pásztor elmondta, a foglalkoztatásra vonatkozó adatok és az ipar fejlődésére vonatkozó adatok azok, amelyek optimizmusra adnak most okot. A jó eredmények elsősorban a kormány intézkedéseinek, az üzletelő cégek likviditásának, erejének, továbbá annak is köszönhetők, hogy maga a válság nem tartott rendkívül sokáig, így annak kellemetlen hatásait is könnyebb lesz csökkenteni, jegyezte meg a parlament elnöke.

KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK

Az online konferenciáról szólva Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke közölte, két panelvita zajlott le ma, az elsőn más országok nagykövetségeinek képviselői vázolták fel a tapasztalataikat a koronavírus-járvánnyal, annak gazdasági vonzatával és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban, a második megbeszélésen pedig a vajdasági és külföldi gazdasági kamarák egyeztettek a tapasztalatokról, az üzleti élet alakulásáról. Magyarország, Románia, Csehország, Marokkó, Tunisz, Egyiptom, Franciaország, Görögország és a boszniai Szerb Köztársaság illetékesei is bekapcsolódtak videolinken a konferencia munkájába.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A VISSZATÉRŐK KIHÍVÁSA

A kamara vezetője szerint most magunk mögött kell tudni a járványhelyzetet és annak nehézségeit, s szembe kell nézni azzal, ami ránk vár, még több munkával el lehet érni, hogy a felépülés időszaka ne tartson sokáig, ne kelljen egy vagy másfél évet várni arra, hogy minden a járvány előtti időszak szintjére emelkedjen vissza. Véleménye szerint a szakértői vélemények ellenére lehetséges az, hogy sokkal korábban elérjük a korábbi szintet. Mint mondta, június elsejéig 22 ezer munkás tért vissza Vajdaságba, olyanok, akik korábban külföldön dolgoztak. Ez is egy kihívás, de nem megoldhatatlan. A májusi gazdasági mutatók már jobbak lesznek az áprilisiaknál, így a derűlátás megalapozott, fejtette ki.

FOLYTATÓDNAK AZ ONLINE PANELVITÁK

Nem ez volt a Color Press Group által szervezett első online konferencia, egész sorozat vette kezdetét nemrégiben, ismertette Robert Čoban, a kiadó vezetője. Mint mondta, tárgyaltak már ezzel az új módszerrel a szerb–amerikai viszonyokról is a koronavírus időszakában, de a mezőgazdaság kilátásairól is. Péntekre újabb panelt szerveztek, melyet várhatóan Aleksandar Vučić államfő nyit meg. A megbeszélés az egészségügy helyzetével foglalkozik: mi várható ezen a területen a járványt követően, szükség lesz-e újabb beruházásokra – ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat.