2024. április 26., péntek

Óvatosabbak lettek a bankok

Húsz százalékról harmincra növelték a lakáshitelek önrészét

A koronavírus-járvány idején egyes bankok a lakáshitelek jóváhagyásánál azt a gyakorlatot vezették be, hogy a vételárnak 20 helyett legkevesebb a 30 százalékát kell önerőből finanszírozni – írja a Blic. Ez a feltétel legtöbbször nem is szerepel a bank hitelajánlatában, hanem akkor közlik az ügyféllel, amikor már folyamatban van a jóváhagyás.

Dušan Uzelac közgazdász, a Kamatica pénzügyi portál alapítója a Blic Biznisnek a hiteligénylések ügyében egyre óvatosabban eljáró bankok módszereiről elmondta: a hiteljóváhagyás feltételei egyenes arányban vannak a fennálló kockázattal, amely pillanatnyilag mindenképpen nagyobb, mint a járvány kitörése előtt volt. „A bankok úgy viselkednek akár a félénk állatok, melyek, ha ember jelenik meg az erdőben, összehúzzák magukat és menedékbe vonulnak. A fokozott kockázat minden momentumára nagy figyelmet kell fordítani” – mondta Uzelac. Hozzátette, hogy a pillanatnyilag válságos helyzetben levő ágazatokban, mint amilyen a turizmus és a vendéglátóipar, a bankoknak nagy óvatossággal kell eleget tenniük a hitelkérelmeknek. Nehezebben kaphat kölcsönt minden olyan ügyfél, akit/amelyet különösen ézékenyen érinthet egy esetleges újabb járványhullám. „Mert senki sem tudhatja, hogy őszre megismétlődik-e a tavaszi járványhelyzet, ezért a bankok sok esetben úgy vannak vele, hogy jobb elutasítani a kölcsönigénylést, mint néhány hónap múlva bajba kerülni.”

Zoran Grubišić, a Belgrádi Bankakadémia tanára szerint a bankok elővigyázatossága különösen a gazdaságnak nyújtandó kölcsönök kérdésében kifejezett. Erre utal az is, hogy a gazdaságmentő csomag keretében 25 százalékos állami garanciával kínált hiteleknek eddig csak a felét hagyták jóvá, összesen kb. egymilliárd dinár értékben.