2024. április 26., péntek
NFL

A ligát megrázta a haláleset

Közleményt adott ki a múlt heti minneapolisi tragikus gyilkossági eset kapcsán Roger Goodell, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga vezetője. A George Floyd-gyilkosság után országszerte tüntetéseket rendeztek elsősorban az afroamerikai közösség képviselői, a protestálások alatt a tüntetők többször valós harcba is bocsátkoztak a rendőrökkel, hiszen Floydot egy rendőr ölte meg előállítás közben. Az eseménysorozatban később két tüntető is életét vesztette.

A történtekre számos NFL-játékos reagált, egyaránt megdöbbenésüket kifejezve. Végül a vezetőség legmagasabb szintjéről is megérkezett a reakció. „Az NFL családját lesújtja az országunkban zajló tragikus események sorozata. A tüntetők válasza a történtekre rámutat a hatalmas fájdalomra és haragra, amit mi is érzünk. A legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni George Floyd családjának és mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket. Az események előrehaladtával egységesnek kell maradnunk országként és ligaként is. Átérezzük a felelősségünket mint az amerikai társadalom fontos szereplői, és továbbra is küzdeni fogunk azért, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen kritikus ügyekre” – áll Goodell közleményében.

Az eset Colin Kaepernickre is újra felhívta a figyelmet. A játékos 2016-ban a San Francisco játékosaként többször is leült vagy térdelt a meccseket megelőző himnusz alatt, az afroamerikaiak ellen irányuló rasszista rendőri brutalitás ellen tiltakozva. Kaepernicket 2017 márciusa óta egy csapat sem szerződtette, ám az egyébként remek irányító egyes pletykák szerint újra csapatot találhat magának.

A ligával kapcsolatos hír még, hogy meghosszabbították az ún. virtuális holtszezont, vagyis a csapatok, illetve játékosok további két hétig nem dolgozhatnak közösen a szakvezetésekkel.