2024. április 26., péntek
AMERIKAI ZAVARGÁSOK

A „radikális baloldalra” mutogatnak

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök, miközben országszerte egyre terjednek a zavargások.

Itt szombaton még bank állt. Tegnapra csak üszök maradt belőle. A felvétel a kaliforniai La Mesában készült (Fotó: Ap via Beta)

Itt szombaton még bank állt. Tegnapra csak üszök maradt belőle. A felvétel a kaliforniai La Mesában készült (Fotó: Ap via Beta)

„Igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra” – mondta Trump, hozzátéve, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán „súlyos tragédia”, de szerinte éppen az emlékét gyalázzák meg „a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták”. „Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat” – fogalmazott. Szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország „koronaékszere”, és emiatt a kormányzat mindent megtesz azért, hogy véget vessen az erőszaknak. Az elnök órákkal korábban azt mondta, az erőszakért a „radikális baloldal” a felelős. Valamivel korábban William Barr igazságügyi miniszter volt amondó, hogy „a szélsőbaloldali és anarchista csoportok foglyul ejtették a tüntetéseket”.

Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, szombat estétől kijárási tilalom van érevényben. A coloradói Denverben és az oregoni Portlandban szintén kijárási tilalmat rendeltek el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel. New York polgármestere, Bill de Blasio bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen Brooklynban veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigáltak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak.

Tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak a rohamrendőrök, a tüntetők száma viszont egyre növekszik.

Indianapolis belvárosában is füstös volt a hangulat (Fotó: The Indianapolis Star via AP/Beta)

Indianapolis belvárosában is füstös volt a hangulat (Fotó: The Indianapolis Star via AP/Beta)

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.

Tallahassee-ben kisteherautó hajtott tüntetők közé

Egy kisteherautó hajtott át a tüntető tömegen szombaton Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Többen sikoltozni és futni kezdtek. Súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések. Florida több városában voltak erőszakos tüntetések, Miamiban rendőrségi autókat gyújtottak fel, a rendőrök könnygázt vetettek be. Videofelvételeken látni lehetett, amint a tallahassee-i tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a kocsi ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban. Többen a furgon nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.   

Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel. A rendőrök könnygázt vetettek be a tömegoszlatáshoz. A polgármester este tíz óra után kijárási tilalmat rendelt el.