2024. április 26., péntek

Generációk látják majd hasznát

Épül a Déli Áramlat balkáni vezetéke és a Belgrád–Szófia autóút

A jövő szempontjából jelentős projektumokat visz véghez közös erővel Szerbia és Bulgária – nyomatékosította mai találkozója során Aleksandar Vučić szerb államfő és Bojko Boriszov bolgár kormányfő. Megtekintették Bulgáriában a Déli Áramlat balkáni ágán zajló építési munkálatokat is, de a Belgrád–Szófia autóúton folyó munkálatokat is, melyek célja, hogy összekössék a határnál a lévő autóutakat, így a szerb fővárosból autóval három óra alatt válna lehetővé a bolgár főváros elérése. A Balkáni Áramlat munkálatait Krusunánál tekintették meg, s a helyszín bejárása után az államfő azt mondta, az Áramlatnak azért van kiemelt szerepe, mert hosszú időre szavatolja majd Szerbia gázzal való ellátását a jövőben. Megjegyezte, sem a szerbek, sem a bolgárok nem álmodtak sokáig arról, hogy ilyen jelentős elképzeléseket valósítanak meg közösen, hogy autóút vezet majd egyik államból a másikba, s hogy együtt szavatolják az energiaellátást is. Stratégiai jelentősége van a beruházásnak, értékelte, majd meggyőződött arról, hogy a bolgárok minőségi munkát végeznek. Várakozásának adott hangot, hogy hamarosan össze lehet kapcsolni a két ország vezetékét Zaječarnál. Hozzátette, Szerbia rövidesen hozzálát a Ništől Bulgária felé haladó elágazás építéséhez az Európai Unió finanszírozásával.

Az autóút építését Slivnica és Dragoman térségében tekintették meg. Vučić gratulált a szomszédoknak ahhoz, hogy ilyen gyorsan eleget tesznek a kihívásoknak. A köztársasági elnök emlékeztetett arra is, hogy tegnap óta szabad a határátkelés Szerbia és Bulgária között, nincs érvényben vesztegzár-kötelezettség sem. Mint mondta, arra biztatja a hazaiakat, hogy látogassák meg Bulgáriát, ott ugyanis szívesen látják őket, más államokkal ellentétben. Ez vonatkozik a bolgárokra is Szerbia vonatkozásában – értékelte. Hozzátette, Bojko Boriszov a legmagasabb fokozatú szerb állami kitüntetés viselője, ami arra kötelezi, hogy segítsen hazánknak, amiben csak tud. Ezt meg is tette, kiváló kapcsolatokat létesített az elmúlt években a két balkáni állam. Megköszönte azt is Boriszovnak, hogy a lehető leghatékonyabban igyekszik támogatni Szerbia európai uniós útját. Testvérnépként tekintenek a szerbek a bolgárokra, Bulgáriára pedig baráti államként – hangsúlyozta az újságíróknak Vučić.

Boriszov arra fektette a hangsúlyt, hogy szerbek és bolgárok egész generációi látják majd az anyagi hasznát mindannak, amin ma a balkáni szomszédos államok munkálkodnak. Szófia a gázvezeték projektumát az Európai Bizottsággal egyeztetve vezeti, összhangban az uniós liberalizációs csomaggal és Moszkva, Washington, Belgrád támogatásával. Megmutatta a szerb elnöknek a vezeték kompresszorállomásainak bővítésén végzett munkálatokat, melyeknek egyik elsődleges célja a szállítási kapacitások bővítése. „Szerb barátaink még több illetéket fizettethetnek majd a tranzitnak köszönhetően” – jelentette ki Boriszov. Érdekes kijelentést is tett a bolgár miniszterelnök: nem véletlenül választották a látogatás időpontjául június 1-jét, a nemzetközi gyermeknap dátumát, ők ketten ugyanis felnőtt, nagy gyerekek, mondta, szeretnek játszani, helikopterekkel és dzsipekkel közlekedni – ez a karantén szimbolikus eltörlése, a COVID–19-ről való megfeledkezés kezdete – jelentette ki Boriszov.