2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Mától további enyhítések lépnek életbe

A márciusban kihirdetett rendkívüli állapot visszavonása óta folyamatos az intézkedések enyhítése. A szerbiai egészségügyi válságstáb értesítése szerint az ország kifelé tart a koronavírus-járványból, és mától több előírás is változik.

Enyhülnek a gyülekezést korlátozó előírások, és szabadtéren mától akár ezer fős rendezvényekre is sor kerülhet. Emellett engedélyezik a sportrendezvények nézők jelenlétében való megtartását is az egymás közti távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett. Ugyanakkor a belföldi osztálykirándulások is engedélyezettek. Június közepétől a kisérettségizők, valamint a középiskolák érettségizőinek bankettje is engedélyezett lesz.

Mától azok a személyek, akik nem mutatják a koronavírus fertőzés tüneteit, kérvényezhetik a szerológiai vizsgálatot a COVID-19 specifikus antitestek kimutatása céljából. Egy-egy teszt 1200 dinárba kerül.

Itt jegyezzük meg, hogy a tegnap 15 órakor megjelentetett hivatalos adatok szerint az azt megelőző 24 órában 3203 személyt teszteltek, akik közül 31 személy mintájában mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. A fertőzés szövődményeibe egy személy hunyt el. Jelenleg 10 személyt kezelnek lélegeztetőgépen, és 6698 gyógyult személyt tartanak nyilván.