2024. április 26., péntek
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Öröm adni, öröm kapni

Pénteken az Újvidéki Színházban Venczel Valentin igazgató ünnepélyes keretek között átnyújtotta Ivana Badnjarevićnek, a Ritka Betegségek Szerbiai Nemzeti Szervezete (NORBS – Nacionalna organizacija za retke bolesti u Srbiji) elnökének a színház idei jótékonysági könyvvásárán – a nagy érdeklődésnek köszönhetően – összegyűlt 130 000 dinár értékű pénzadományt.

Ivana Badnjarević és Venczel Valentin (Bozsoki Valéria felvétele)

Ivana Badnjarević és Venczel Valentin (Bozsoki Valéria felvétele)

Az akció február 25-étől a rendkívüli állapot bevezetéséig tartott a színház előcsarnokában. Az érdeklődők a könyveket 100 és 200 dinárért vásárolhatták meg. Elsősorban a színház közönsége adományozott különböző nyelvű és témájú könyveket, amelyekből maguk az adományozók is vásároltak.
Az idei akcióba az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpada is „beszállt”. A diákszínészek a ritka betegségek világnapján – amely ez évben február 29-ére esett – előadták a Kőrösi István rendezte Anne-impressziókat Anne Frank naplója alapján, és ennek a nonverbális előadásnak a teljes bevételét, 25 000 dinárt szintén az említett Ritka Betegségek Szerbiai Nemzeti Szervezetének szánták. Ivana Badnjarević az adományok átvételekor köszönőoklevelet nyújtott át a színház vezetőjének.
– Sokat jelentett számunkra, és különösen sikeres volt az Újvidéki Színház kampánya és támogatása, amelybe számos polgártársunk bekapcsolódott. Ilyen módon a színház a ritka betegségek napján tudatosította az emberekben, hogy léteznek ilyen betegségek. Sajnos, léteznek bizonyos gondok az egészségügyi ellátás rendszerében a diagnosztizálás, gyógyítás és szociális védelem terén. Az utóbbit ezek a betegek gyakran nem tudják megvalósítani. Nagy köszönet a támogatásért az Újvidéki Színháznak. Reméljük, ez az együttműködésünknek csak a kezdete. Az Újvidéki Színház jótékonysági adományát a ritka betegségben szenvedőknek és a családjaiknak szánjuk, akik jelentkezhetnek az 0800333103-as ingyenes telefonszámon, illetve a Facebookon és az Instagramon is.
Az Újvidéki Színház eddig már több ízben gyűjtött adományokat: a Milan Petrović Általános és Középiskola, a Hajléktalanok Központja, a Veterniki Gyermek- és Ifjúsági Otthon, valamint az újvidéki Gyermek- és Ifjúsági Melegedőközpont részére.
– Az idei akció sikeres lépése volt mind az Újvidéki Színháznak, mind a befogadónak is – fogalmazott Venczel Valentin. – Demonstráltuk, hogy a színház és a segélyezett intézet ennek a társadalomnak a része, egy közösségnek vagyunk a része, a közösségben pedig mindig úgy van, hogy valakinek segítségre szorul, valaki meg valamiféle segítséget képes nyújtani. A járványhelyzet a közösségek erősítését feltételezi. Ez olyan pillanat, amelyben látjuk, hogy a válsághelyzetben közösségi erő lett felmutatva.
A könyvbazárból és az előadásból eredő bevétel kapcsán Venczel elmondta: a színház előadást tud nyújtani, illetve ennél többet, az előadásból eredő „érzelmi lenyomatot”, mert a színházi előadás nemcsak az, ami a színpadon történik, amit a néző a nézőtéren szerez, hanem közösségi reflexió, és hogy ennek tárgyiasított dimenzióját átnyújtották a segélyező intézménynek, ők pedig ezt mély szeretet kifejezésével viszonozzák, hogy mi egy közösség vagyunk. Az igazgatótól megtudtuk, a jótékonysági könyvvásár akciónak lesz folytatása, áttevődik a székvárosi Szerb Nemzeti Színházba, méghozzá az idei Sterija Játékok Titkárságának a kérésére, a játékok tartama alatt.