2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Sem elvándorlás, sem bevándorlók

A választási feltételek nem ideálisak Szerbiában, de a bojkott nem jelent semmilyen megoldást – nyilatkozta az Amerika Hangjának adott interjújában a szerbiai kampányfolyamattal kapcsolatban Matthew Palmer, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja. Mint mondta, az USA azt szeretné, ha minél többen vennének részt a választásokon június 21-én, a bojkott szinte sohasem jelent megfelelő lépést az elégedetlenség kifejezésére. A demokráciát erősíti, ha minden politikai szervezet megméretteti magát – fejtette ki.

Képkocka a Szerb Haladó Párt kampányfilmjéből (Fotó: Screenshot/Instagram)

Képkocka a Szerb Haladó Párt kampányfilmjéből (Fotó: Screenshot/Instagram)

Ma a pártok a számukra fontosnak vélt témák propagálásával folytatták a kampányt. Az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása kapcsán fejezte ki aggályait az Egyesült Demokratikus Szerbia (EDSZ/UDS). Nenad Konstantinović, a koalíció tisztségviselője nemzeti érdeknek nevezte, hogy jelentős mértékben javítsák a szakma legjobbjainak a megélhetését, hogy itthon tudják folytatni munkájukat. Mint mondta, e koalíció egyik legfontosabb célja az elvándorlás megelőzése.

Előző este bemutatta kampányfilmjét a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS). Aleksandar Vučić államfő, pártelnök saját Instagram-profilján tette azt közzé a következő üzenettel: Szerbiának haladnia kell. A filmben elhangzik, hogy az országnak megújulásra volt szüksége, s ezt az SZHP-nek köszönhetően sikerült is elérni. Amióta a haladók kormányoznak, azóta utak, vasútvonalak, egészségházak, kórházak, iskolák épültek fel, fejlődött a gazdaság és erősebbé vált a katonaság, csökkent a munkanélküliség is – áll a választási bejátszásban.

A radikálisok sohasem hagyták cserben a polgárokat – állapította meg Šabacon Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt (SZRP/SRS) elnöke a párt kampányállomásán. Véleménye szerint a polgároknak ezért kell június 21-én erre a pártra szavazniuk. Hozzátette, ez a szervezet, másokkal ellentétben, soha nem hazudott az embereknek, s egyetlen bűnszövetkezetnek sem voltak a tagjai, nem voltak érintettek botrányokban sem.

A Szerb Királyságért koalíció tagjai Bégaszentgyörgyön azt üzenték a polgároknak, hogy meg kell akadályozni a migránsok betelepítését Szerbiába, mert hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek. A szervezet által kiadott közleményben az áll, beszélgettek a helyiekkel a migránshelyzetről és azokról a kihívásokról, amelyet a bevándorlók jelentek az ott élő emberek számára.

A választásokon való részvétel mellett hozott végleges döntést a Liberális Demokrata Párt (LDP), erről Ðorđo Žujović, a szervezet tisztségviselője számolt be. Mint mondta, ilyen határozatot a választási feltételek ellenére, s nem azoknak köszönhetően hoztak meg. Úgy vélekedett, hogy a megmérettetést követően Szerbiában kezdetét kell vennie egy valódi párbeszédnek a hatalom és az ellenzék között, amelyhez azonban nem kellenek semmilyen közvetítők, európai parlamenti „kirándulók”, az országnak képesnek kell lennie önállóan rendezni a társadalmi gondokat.