2024. április 26., péntek

Rakétákkal a jég ellen

Szabadka Város területén a jégvédelmi rakéták száma kielégítő, viszont nehéz személyzetet találni a működtetésükhöz

Az elmúlt napokban Szabadkán és környékén igencsak változatos időjárásnak lehetünk tanúi, és a globális folyamatokat tekintetbe véve a szakemberek véleménye szerint a jövőben egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokra van kilátás. A meteorológusok szerint sokkal nagyobb hőmérséklet-ingadozásokra számíthatunk, és ennek következtében a viharok száma is megnövekedhet – amik pedig amennyiben jeget is hoznak magukkal, tetemes károkat okozhatnak a mezőgazdaságban is. Talán mindannyian emlékszünk arra, hogy tavaly májusban mekkora károkat okozott a jégverés – Kisboszniában elsősorban a szántóföldi növények sínylették meg a vihart, míg Palicson és Hajdújáráson a gyümölcsösök. Az elmúlt napokban Hajdújáráson és Szabadka területén is kisebb jégszemek társultak a lehulló csapadékhoz, ami újra csak felhívta a figyelmet a védekezés fontosságára, ugyanakkor a szakemberek elmondása szerint a leghatékonyabb védekezés a termések biztosítása.

Szabadka Város területén 23 rakétakilövő-állomás található, amelyek megfelelő számú rakétával rendelkeznek, viszont személyzet híján jelenleg csupán 13 működik. A jégvédelem aktualitásairól Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

A kilövőállomások rendben vannak, csak a személyzet hiányzik néhol (Gergely Árpád archív felvétele)

A kilövőállomások rendben vannak, csak a személyzet hiányzik néhol (Gergely Árpád archív felvétele)

– A jégvédelemmel kapcsolatban a titkárságnak létezik egy terve, és minden évben meghatározott pénzeszközöket tudunk biztosítani erre a célra. Emellett pályázatokon keresztül is próbálunk plusz összegeket szerezni jégvédelemre, és az idén is pályáztunk rakéták beszerzésére. Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium 1,8 millió dinárt hagyott jóvá számunkra jégvédelmi rakéták vásárlására. Ezen összeg körülbelül 50 jégvédelmi rakéta megvételére elegendő. Emellett saját eszközeinkből 2 millió dinárt különítettünk el rakéták vásárlására. Gyakorlatilag ezen két forrásból 100–110 rakétát tudunk megvásárolni, ami egy átlagos évben elegendő szokott lenni. Tudni kell, hogy 2018-ban 46 rakétát lőttek ki a város területén, 2019-ben pedig 141-et. A közeljövőben megvásárolandó rakéták mellett tartalékrakétákkal is rendelkezünk – fogalmazott a tanácsos, aki azt is elmondta, hogy a városi közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkársága közbeszerzési pályázaton keresztül vásárolja meg a rakétákat.

Bognár Pásztor Hajnalka emellett szót ejtett arról is, hogy tavaly csupán 11 rakétakilövő-állomás működött a város területén, az idén azonban 13-ba sikerült megfelelő személyzetet találni.

Bognár Pásztor Hajnalka (Fotó: Benedek Miklós)

Bognár Pásztor Hajnalka (Fotó: Benedek Miklós)

– A kilövőállomások alkalmazottainak bérezésére is tudunk pénzt biztosítani. Az alkalmazottak fizetését 50 százalékban az illetékes minisztérium, 50 százalékban pedig a helyi önkormányzatok biztosítják. Az alkalmazottaknak gyakorlatilag hat hónapon keresztül készenléti állapotban kell lenniük. Szabadka Város területén tavaly 11 kilövőállomás működött, de próbáltunk embereket találni a többibe is, és a helyi termelőket kértük meg arra, hogy segítsenek a megfelelő személyek megtalálásában. Így sikerült Kisboszniában is, ahol tavaly súlyos jégkárok keletkeztek, újra aktivizálni a kilövőállomást. Emellett Györgyénben is sikerült működésbe hozni az állomást. A kilövőállomások rendben vannak, csupán a személyzet hiányzik – mondta Bognár Pásztor Hajnalka.

A tanácsos végezetül elmondta, hogy a termelőknek, különösen nagyobb területen, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a biztosításra, hiszen a biztosítás összege töredéke a termés piaci értékének, és hatalmas károktól kíméli meg a termelőt.