2024. április 26., péntek

Elektromos kerékpár a betegápolóknak

Kishegyes község önkormányzata kerékpárokat vásárolt a házi betegápolási szolgálat nővérei számára – Második alkalommal tartanak kismamaiskolát

Kishegyes község önkormányzata tegnap délelőtt három elektromos kerékpárt ajándékozott a Caritas által fenntartott házi betegápolási szolgálatnak. Egy-egy kerékpár jutott a község mindhárom településére, ahol azt a szolgálat betegápolói fogják használni munkájuk során.

Az elektromos kerékpárok ünnepélyes átadása (Lakatos János felvétele)

Az elektromos kerékpárok ünnepélyes átadása (Lakatos János felvétele)

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és a községi tanács tagjai.

A kishegyesi önkormányzatnak ez nem az első ilyen jellegű megmozdulása, számolt be a médiának Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja.

– A tavalyi évben is részt vettünk a népesedési tárca nélküli minisztérium pályázatán, amelyen az egészségház terepes nővérei számára szereztünk ugyanilyen kerékpárokat. Most második alkalommal szerepeltünk sikeresen ezen a pályázaton és ez alkalommal a házi betegápolási szolgálat nővéreit juttattuk kerékpárhoz. Összesen három elektromos kerékpárt szereztünk be, és a pályázat összértéke 546 ezer dinár. A kerékpárok vásárlása a pályázat első része volt, következik még a kismamaiskola a nyár folyamán, illetve a három egészségügyi dolgozó továbbképzése kismamák képzésére – mondta el Lukács, majd hozzáfűzte hogy az önkormányzat kiemelten fontosnak tartotta, hogy a házi betegápolási szolgálat nővérkéi elektromos kerékpárokat kapjanak, mivel nagyon sokat segítenek az önkormányzatnak.

– Kitűnő példa a nővérkék munkájára a koronavírus elleni védekezés. A rendkívüli állapot ideje alatt rengeteg háztartást bejártak és sokat kockáztattak ezáltal, de sok idős embert elláttak az elmúlt három hónap folyamán. Úgyhogy mindenképpen jó helyre kerülnek a kerékpárok – fogalmazott a tanácstag, majd hozzáfűzte, hogy amennyiben lesz lehetőség, akkor harmadik alkalommal is megpályázzák a kerékpárokat, mert megfelelő felhasználót tudnak találni számukra, ahol biztosan jó helyen lesznek.

 Az elektromos kerékpárok mellett a projektumnak nagyon fontos része a kismamaiskola. Ennek kapcsán Lukács elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók képzése egy hosszú távú program első lépcsője. Miután befejezik a képzést, akkor ők is tudnak kismamaképzést tartani, és így már saját erőforrásból is meg tudják valósítani a kismamaiskolát.

A tavalyi évben tartották meg az első kismamaiskolát Kishegyes községben, szintén a népesedési tárca nélküli minisztérium pályázatának köszönhetően. Így mondhatni, hogy idén már egy bejáródott csapat fog dolgozni az új kismamákkal, fogalmazott a tanácstag.

– A kismamák tájékoztatást kapnak a terhesség folyamatáról és a terhesség alatt létrejövő problémákról. A képzés során végigbeszélik a szülést, a szülés utáni első mozzanatokat, a szoptatás megkezdésével, illetve megismerhetik a babagondozás rejtelmeit – mondta el Lukács.

A házi betegápolási szolgálat nővérkéi elsősorban idős és beteg emberekkel foglalkoznak, számolt be a médiának Gál Valentina, a szolgálat bácsfeketehegyi nővérkéje.

– Részt veszünk az idős, beteg emberek ápolásában, emellett ház körüli munkát is végzünk. Személyesen 33 három felhasználóval foglalkozom. A most kapott elektromos kerékpárnak köszönhetően gyorsabban fogok eljutni az egyik helyről a másikra, mert van, hogy 30 percig kell tekernünk az egyik helyszínről a másikra. Néha az emelkedők is megizzasztottak bennünket, de most már könnyebb lesz – mondta el Gál.