2024. április 26., péntek

Online tartalmak és táborok

Izgalmas programokkal hangolódik rá a nyárra a szabadkai VM4K

A rendkívüli állapot idején a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ tudásgyarapító, inspiráló, elgondolkodtató, erőt adó, kreativitást serkentő, kézügyességet fejlesztő, szórakoztató online tartalmakkal jelentkezett, sokat segítve ezzel a szülőknek és gyerekeknek is, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz napokat. Külön gondot fordítottak a vizuális élményre, a szövegeket tetszetős formában, képek és videofelvételek kísérték, a könnyebb megértés végett pedig feliratozás is készült. Ezek a tartalmak továbbra is megtalálhatóak, kísérhetők és visszanézhetők. A VM4K online sorozatai a továbbiakban is folytatódnak, sőt megújulnak, a nyár folyamán pedig – a tervek szerint már élőben –, táborokra is sor kerül, amelyek ezúttal is díjmentesek lesznek. Az újdonságokról a VM4K szakmai referenseit kérdeztük.

Papp Renáta (Fotó: Lukács Melinda)

Papp Renáta (Fotó: Lukács Melinda)

Pap Renátától megtudhattuk, hogy az árnyjátékkal is megismertetik a gyerekeket:

– A járványügyi helyzet beálltával a Mesekuckó foglalkozásunk volt az első tartalmunk, amelyet online térbe helyeztünk át. Igyekeztünk érdekes játékokkal előállni, hogy a gyerekek otthon a népmesehallgatáson kívül is lefoglalják magukat. Mivel azonban vége van a rendkívüli állapotnak, ezért most a Mesekuckó foglalkozásunkat is megújítottuk, némileg átalakítottuk. Szeretnénk a népmeséket más módon előadni, a színház csodájával elvarázsolni a gyermekeket. A bábszínházra esett a választás, ezen belül is az árnyjátékra. Úgy gondoltuk, hogy ezúttal nem a megszokott módon tárjuk elébük a népmesék bűvös világát, a bábszínház ezen formájával pedig egyébként sincs igazán lehetőségük találkozni. A gyerekek ezáltal könnyebben be tudják fogadni a meséket, megelevenednek előttük a szereplők és persze maga a történet is. Ennek rengeteg jótékony hatása van, fejleszti a beszédkészségüket, gazdagítja a szókincsüket, a fantázia- és képi világukat. Egy héten két mesét dolgozunk fel, igyekszünk olyanokat választani, amelyek kedveltebbek, ismertebbek, amelyeket a gyerekek nagyon szeretnek. Ezek csütörtökön és vasárnap 18 órakor lesznek láthatóak – mondta Pap Renáta.

Gubena Erika (Fotó: Lukács Melinda)

Gubena Erika (Fotó: Lukács Melinda)

Gubena Erika arra tért ki, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre és a kreativitás kibontakoztatására:

– A nagyböjti időszakban kezdtük el a húsvéti online kézműves foglalkozásunkat, utána ezek tavaszi foglalkozásokká váltak. Júniusban is folytatódik ez a sorozat, de már nyári témákkal készülünk, ezúttal is olyan dekorációkkal, amelyek elkészítésébe szülők és gyerekek is bekapcsolódhatnak. Továbbra is azon leszünk, hogy minél kevesebb hozzávalóból minél tetszetősebb tárgyakat készítsünk, kevés befektetéssel díszítsük fel az otthonunkat. Júniusban folytatódik a Ki kicsoda? és a Mi micsoda? ismeretterjesztő sorozatunk is. A Mi micsoda? által különféle érdekes jelenségekről igyekszünk a gyerekeknek információkat átadni. E rövid kis műsorok révén megismerik a körülöttünk levő világot, a megtanultakat pedig a későbbiekben is hasznosíthatják. A Ki kicsoda? híres emberekkel, az életükkel, a munkásságukkal ismerteti meg a gyerekeket, az ő szintjüknek megfelelően és a továbbiakban, a tanulmányaik során ez is nagy hasznukra válhat – fejtette ki Gubena Erika.

Szalai Andrea (Fotó: Lukács Melinda)

Szalai Andrea (Fotó: Lukács Melinda)

Szalai Andrea egyebek közt arról szólt, hogy a hangjáték műfajt is visszahoznák a köztudatba:

– Irodalmi témájú online tartalmakat is készítettünk az elmúlt időszakban, ezek a Prózapercek és a Verspillanatok, valamint a Napi gondolat. Utóbbi néha napindító, néha napzáró gondolatként jelenik meg, képekbe ágyazva, míg a Prózapercek és a Verspillanatok érdekessége, hogy gyermekeket, szavalókat is bevontunk, és mi magunk, a VM4K munkatársai is felolvastunk és verset mondtunk. Válogatott művekről van szó, különböző stílusúakról, amelyeket képek, videók segítségével igyekszünk vizuálisan is ábrázolni, ezáltal még élvezhetőbbé tenni. Ezek általában este jelennek meg, egy héten öt alkalommal. A Prózaperceket megpróbáltuk hangjátékká alakítani, hogy ne csupán a narrátor olvassa fel a szövegeket, hanem szereposztásban legyenek hallhatók. Fontos tartalmunk a csütörtök esték felelevenítése. Ez a rendezvényünk már nagyon hiányzik a közönségünknek. Az előadások közül szemezgetünk, ezeket feltesszük az online térbe, és így próbáljuk meg kicsit visszahozni a csütörtöki esti hangulatot. Mindez folytatódik júniusban is – emelte ki Szalai Andrea.

Csizmár Rita (Fotó: Lukács Melinda)

Csizmár Rita (Fotó: Lukács Melinda)

Csizmár Rita arra hívta fel a figyelmet, hogy idén nyáron sem maradnak a gyermekek VM4K-táborok nélkül:

– Öt héten keresztül, június 22-étől július 24-éig várjuk a vajdasági gyermekeket, illetve fiatalokat. A sort informatikai táborral kezdjük, ezúttal is Vörös Csabát kértük fel arra, hogy a kódolás rejtelmeibe vezesse be a nyolc és tizenegy év közöttieket. A második héten Gruik Zsófia és csapata fogadja majd a hat és tíz év közötti gyermekeket. A táborozók izgalmas mesetáborban vehetnek részt, amely során a népmese elemeivel tarkított feladatok próbára teszik a gyermekek kreativitását és ügyességét egyaránt. A harmadik héten ismét sor kerül informatikatáborra, ekkor a tizenkettő és tizenhat év közötti érdeklődőket online játékok készítésével, a Python programozási nyelv alapjaival, és még sok érdekes tudnivalóval várja Vörös Csaba. Ezután egy kéthetes táborra kerül sor, amelyet két részre osztunk, tizenhat táborozót várunk az első héten és ugyanennyit a másodikon. A fiatalok magyar feltalálók találmányaival is megismerkedhetnek, de lehetőséget kínálunk a kreativitásuk kibontakozására is. A napokban közzétesszük a programokat a VM4K online felületén és azt is jelezzük, hogy mikortól lehet jelentkezni. Mindenkit arra biztatunk, hogy kövessenek bennünket. A tervünk az, hogy a táborokat a VM4K épületében tartsuk meg, de mindenesetre felkészülünk arra is, hogy online formában, ha a helyzet ezt kívánná meg – mondta Csizmár Rita.