2024. április 26., péntek

Telt ház kevesebb bevétellel

A kávézók és éttermek zöme betartja az egészségügyi előírásokat

Szabadka központját tavasszal a zsúfolásig telt kávézók, cukrászdák és éttermek kerthelyiségeiből kiszivárgó társalgások jellemzik. Valaki a reggeli kávéját fogyasztja kedvenc helyén, vannak, akik üzleti megbeszélést szerveznek ott, mások pedig shoppingtúrájuk megkoronázásaként ülnek be egy limonádéra. Az idei tavasz nem így kezdődött, a koronavírus-járvány miatti bezárás teljesen felborította a vendéglátóipari egységek megszokott éves ütemtervét, az éttermek zöme csak házhoz szállítást vállalhatott, a kávézók zárva tartottak, a cukrászdák megrendeléseket fogadtak. Az újranyitást követően számos új óvintézkedéshez kell igazodnia a vendéglátósoknak és a betérő vendégeknek is, körképünk készítésekor arra voltunk kíváncsiak, hogyan sikerül ezekhez az új szabályokhoz igazodni.

Kézfertőtlenítőszer az egymástól kétméteres távolságra helyezett asztalokon, cipőfertőtlenítő lábtörlő a bejáratnál, maszkot viselő pincérek dolgoznak kesztyűben. Ezt a képet kellene látnunk mindenhol, viszont városszerte több vendéglátós nem tartja be az előírásokat. Szalai Zoltánnak, a Beer & Caffe kávézó tulajdonosának fontos az alkalmazottai és vendégei védelme, ezért minden óvintézkedést komolyan vesz.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Széthúztam egymástól az utcai asztalokat, kitettem a fertőtlenítőszert ahova kellett, lábtörlő is van az ajtóban. A vendégek rendszeresen használják is őket, viszont maszkot és kesztyűt nem viselnek. Már az újranyitást követő első napon volt munkánk, sokan jöttek hozzánk, nagy volt a forgalmunk. Ez az állapot azóta is tart. Minden hétvégén le van foglalva az összes asztalunk, bulikat nem szervezünk ugyan, de sokan járnak hozzánk. Ezzel bepótolhatjuk a lemaradást. Úgy látom, hogy a lakosok nyitottabbak lettek egymás felé, nem használják annyiszor a telefonjukat, hanem inkább egymással beszélgetnek, ha leülnek kávézni – mondta a tulajdonos. Hozzátette, hogy a zárást igyekeztek előnyükre fordítani, a renoválást követően új külcsínt kapott a kávézó.

– Két és fél éve működött megállás nélkül a kávézó, ezért a bezárást pihenésként éltük meg. Ez alatt az idő alatt sikerült a felújítási munkálatokat elvégeznem, ami már egyébként is tervben volt. Ebből a szempontból jó volt a bezárás, anyagi viszonylatban már kevésbé. A zárva tartás alatt fizetést kaptak az alkalmazottak, erre az állami támogatás volt a segítségemre, ugyanis a számlákat is megszakítás nélkül fizetni kellett. A beszerzők folyamatosan sürgettek a kifizetéssel, ami rossz érzés volt ugyan, de úgy döntöttem, hogy inkább nekik tartozom, mint a felszolgálóknak, akiket visszavártam dolgozni – nyilatkozta Szalai Zoltán.

A polgárok megszokhatták, hogy a szabadkai kávézókban minden hétvégén bulikat, koncerteket szerveznek. Mivel erre most nincs lehetőség, így kevesebben vendégeskednek az esti órákban bizonyos kávézókban, ami nagyobb bevételkiesést jelent a vendéglátóipari egységeknek, állítja Dejan Cviin, a Renaissance étterem és kávézó menedzsere.

– Jelentősen csökkent a hétvégi forgalmunk a bulik hiánya miatt, viszont ugyanannyian rendelnek ételt, mint korábban, és az éttermet is a megszokott számban látogatják a vendégeink. A biztonsági és egészségügyi óvintézkedéseket betartjuk, minden asztalra kéztisztítót helyeztünk, felvilágosítást kaptunk, hány személyt fogadhatunk, amihez igazodnunk kellett. A felszolgáló személyzet maszkot és kesztyűt visel, az asztalok közötti távolságon növeltünk. Reméljük, hogy hamarosan ismételten minden visszaáll a régi kerékvágásba – mondta az étterem menedzsere.

Az egyik szabadkai cukrászda tulajdonosnője lapunknak nyilatkozva elmondta, a kijárási tilalom idején főként tortarendeléseket kaptak, viszont azok száma is igencsak lecsökkent a rendezvények és a családi ünnepségek elmaradása miatt.

– Vártuk a nyitást, minden előírást betartunk, és örülünk, hogy ismét ellátogatnak hozzánk desszertet fogyasztani a vendégek. Úgy vettük észre, hogy aki asztalhoz ül nálunk, az kezet fertőtlenít vagy elmegy a mosdóba kezet mosni. A pincérek maszkban és kesztyűben szolgálják ki a vendégeket – nyilatkozta a tulajdonos.