2024. április 26., péntek

Hongkongi kormányzó: a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági törvénytervezete nem veszélyezteti a hongkongi szabadságjogokat

Nem veszélyezteti a hongkongi szabadságjogokat a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági törvénytervezete Carrie Lam hongkongi kormányzó szerint - jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kedden.

Carrie Lam keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "szabad társadalom vagyunk, ezért egyelőre mindenkinek jogában áll azt mondani, amit csak akar". A kormányzó kijelentette: Hongkong olyan alapvető értékei, mint a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége, továbbá az emberek különféle szabadságjogai változatlanul fennmaradnak. Mindazoknak, akik aggályosnak tartják a törvénytervezetet azt javasolta, hogy várják ki a tervezet részleteinek ismertetését. Lam emellett pekingi nyilatkozatokat visszhangozva elmondta: a törvénytervezet csupán kis számú törvényszegő ellen irányul, miközben védelmébe veszi a város lakosságának túlnyomó részét alkotó, törvénytisztelő és békére vágyó embereket. Hozzátette: a jogszabály ráadásul segíteni fog Hongkongnak abban, hogy a jövőben is globális pénzügyi központ maradhasson.
A hongkongi kormányzó kedden elítélte a nemzetbiztonsági törvény elleni, vasárnapi demonstráción történt erőszakos eseményeket. Az ezreket vonzó megmozdulást két nappal azt követően tartották a városban, hogy a kínai parlament Pekingben zajló ülésszakán bemutatták a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását, és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.
A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást. 2003-ban a hongkongi kormányzat arra kényszerült, hogy félretegyen egy nemzetbiztonsági törvénytervezetet, miután becslések szerint mintegy félmillióan vonultak utcára a városban, hogy tiltakozzanak ellene. A hongkongi demokráciapárti aktivisták és ellenzéki politikusok szerint az új jogszabály csorbítaná a Kínán belül különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkong lakosainak szabadságjogait, amelyekkel az "egy ország, két rendszer" elve alapján rendelkeznek.