2024. április 26., péntek

Vissza a régi kerékvágásba

Folytatódnak a legfontosabb nagyberuházások Vajdaságban

Egyebek mellett a hétfői magyar határnyitás jelentőségéről beszélt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Mint azt aláhúzta, a határnyitás sokak számára jelenti azt, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba. Kitérve Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfői azon kijelentésére, hogy a határnyitás Pásztor István kezdeményezésének köszönhető, a VMSZ elnöke a rádióműsorban megjegyezte: valóban mindent megtett azért, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

Pásztor István

Pásztor István

Hétfő délelőtt tíz óra óta mind a kilenc határátkelőhelyen, a megszokott rendszerben működő határátlépőkön, szabadon át lehet menni a határon. A szerb és a magyar állampolgárok újra szabadon átléphetik a szerb–magyar-határt, mindenféle bizonylat, megkötés és karanténkötelezettség nélkül. Az átkeléshez csupán útlevélre vagy más, a beutazáshoz szükséges személyes okiratra van szükség. A folyamatban valamelyest meggyorsítottam a lépéseket. Valószínű, hogy belátható időn belül bekövetkezett volna a határnyitás, de nem mindegy, hogy mikor. Fontos, hogy tegnap történt meg. Rengeteg embernek jelent ez nagyon fontos lehetőséget. Hónapok után ismét találkozhatnak az emberek a gyerekeikkel, az unokáikkal. Haza tudnak jönni, tudják intézni az ügyeiket, meg egyáltalán, az élet visszakerül a normális kerékvágásba – fogalmazott Pásztor István.

A beszélgetés folytatásában szó volt a korábban megkezdett, a vajdasági magyarság és ezen belül a szabadkaiak számára fontos beruházásokról. Pásztor István elmondása szerint annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt át kellett csoportosítani bizonyos költségvetési eszközöket, köztársasági és tartományi szinten egyaránt, mégis folytatódnak majd a fontos beruházások. Mint azt hozzátette, épül a szabadkai Népszínház, a város új szökőkútját is hamarosan befejezik, amelyre mintegy 120 millió dinárt különítettek el, illetve az Y-elágazás felüljárói is elkészülnek.

Pásztor István arról is beszélt, hogy csütörtökön a szabadkai városi képviselő-testület három szobor felállításáról dönt, amelyek véleménye szerint az egymásra való odafigyelés jelképei lesznek. I. Péter néhai szerb király, Ivan Antunović egykori kalocsai érsek és Bíró Károly, Szabadka valamikori polgármestere is szobrot kaphat a városban.

Bíró Károlynak a nevéhez fűződik a szabadkai szecessziós városmagnak, a modern városnak a létrehozása. 16 évig volt Szabadka polgármestere. Ő volt 1918 októberéig az utolsó magyar megválasztott polgármester, ami számunkra hihetetlenül fontos, mert a mi kötődésünk ahhoz a fajta Szabadkához nagyon erőteljes, amit ő képviselt – emelte ki Pásztor István.