2024. április 26., péntek

Montenegró megnyitja határait, de Szerbia polgárai előtt nem

Ana Brnabić: Nem foganatosítunk ellenintézkedéseket

Megnyitja határait Montenegró a koronavírussal csekély mértékben fertőzött országok előtt, de nem mindenki előtt, s ez felháborodást keltett a régióban.

A tengerparti ország június elsején tervezi megnyitni határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jutott – jelentette ki Duško Marković montenegrói kormányfő.

Június 1-jétől, azaz jövő hétfőtől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország lakosai beutazhatnak Montenegróba, a szomszédos Szerbia és Bosznia-Hercegovina állampolgárai viszont nem.

– Azok az országok előtt fogjuk megnyitni a határokat, amelyek hasonló járványügyi helyzetben vannak, mint Montegnegro – indokolta az intézkedést a montenegrói kormányfő. – Nem fogunk negatív tesztet kérni, mindenki egyértelmű utasítást kap majd, milyen előírásokat kell tiszteletben tartania – nyilatkozta.

A bejelentésre reagálva Ana Brnabić szerb kormányfő kijelentette, hogy az ország nem foganatosít ellenintézkedéseket.

– Szerbia nem fogja lezárni a határait a montenegrói állampolgárok előtt, mint ahogyan ezt Podgorica tette a szerb állampolgárokkal. Ám lezárja a montenegrói maffia és a bűnözői csoportok előtt – reagált a hírre hétfőn este Brnabić szerb kormányfő. Leszögezte, hogy „állampolgárainknak nem kellene oda menniük, ahol nem látják őket szívesen”.