2024. április 26., péntek

Új szabályok a légi közlekedésben

A légi utazásra vonatkozó európai uniós intézkedések egyaránt előírják a védőmaszk viselését a személyzet és az utasok számára a koronavírus-járvány idején. A társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeleteket azonban még nem sikerült teljes mértékben bevezetni, mivel jelentősen megnövelnék az utazási költségeket.

Az utasoknak és a személyzetnek kötelező lesz a maszkok viselése a repülőtéren és repülőben is, és csak akkor vehetik le őket, amikor megérkeznek a rendeltetési helyre. Ezek az intézkedések elengedhetetlenek az emberek egészségének megőrzése, valamint a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében. A szabály alól kivételt képeznek a 6 évesnél fiatalabb gyerekek. A védőmaszkokat higiéniai okokból négyóránként cserélni kell, ezért az EU azt tanácsolja az utasoknak, hogy hozzanak magukkal elegendő maszkot. Az EU azt is javasolja, hogy egy ülőhelyet a sorban üresen kell hagyni, és a repülőn történő kiszolgálást a minimumra kell csökkenteni. Ezenkívül a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartására szólítanak fel.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) viszont nem ért egyet az EU javaslatával. Szerinte ezek az intézkedések jelentős mértékben növelik az utazási költségeket, és ezáltal veszélyeztetik az utasok és a légitársaságok érdekét. Az utasok közötti kötelező távolságtartás bevezetése a repülőgépeken kevesebb utas szállítását tenné lehetővé, ez csökkentené a légiközlekedés forgalmát, és jóval drágábbak lennének a repülőjegyek – mondták az IATA illetékesei.