2024. április 26., péntek

Kevés a vásárló

Az árusok egy része még nem tért vissza a szabadkai bolhapiacra

Még nem üzemel teljes gőzzel a szabadkai Tržnica részvénytársaság által működtetett bolhapiac. A négy csarnokban 1700 asztal van, és körülbelül ennyi család megélhetése vált kérdésessé a koronavírus-járvány okozta szigorítások bevezetésekor, amikor a területet bezárták. A piac közel egy hónap után, április végén nyitott meg, a bérlők azonban az újranyitástól számított egy hónap elteltével sem tértek vissza pultjaikhoz teljes létszámban. Az egység csarnokai most is alkudozástól hangosak, viszont a tömeg közel sem akkora, mint megszokhattuk, kényelmesen lehet sétálni és nézelődni a standok között. Az általában magyarországi vásárlókkal teli piacra a határzár miatt egy ideig a város polgárai és a környékbeli lakosok jártak vásárolni.

Az élelmiszer és a kozmetikumok iránt a legnagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

Az élelmiszer és a kozmetikumok iránt a legnagyobb a kereslet (Fotó: Gergely Árpád)

Hétvégi körképünk készítésekor érzékelhető volt a csökkentett forgalom, különösen a ruhaneműt illetően. Az árusok közül sokan forintban is feltüntették áraikat, annak ellenére, hogy egy magyarországi rendszámtáblás autó sem parkolt a közelben, ugyanis a határátlépés szigorított szabályai vasárnap még érvényben voltak. Az egyik, cipőket árusító eladónő elmondása szerint hétvégén tömegesebb a vásárlók száma, hétköznap viszont alig akad olyan, aki akár csak nézelődni megy ki. Lapunknak elmondta, hogy a részvénytársaság enyhítést is tett a bérlőknek, mely szerint azok, akik március végéig rendezték korábbi tartozásukat, májusban 50 százalékos árengedményt kaptak a havi bérleti díjra, amennyiben azt az ötödik hónap végéig befizetik. Mint mondta, így is veszteséggel zárják majd a hónapot, hisz eddig leginkább a határon túli vásárlókra számíthattak.

A magyarországi termékek árusításával foglalkozó eladók pultjai roskadásig telítettek, látszatra semmilyen áruban nem szenvednek hiányt, azonban elmondták, hogy beszerzési körút céljából nem lépik át a határt, még a jelenlegi készletük értékesítéséből élnek. Náluk a legtömegesebb a vásárlók száma, áraikat pedig nem emelték.

A piac üzemeltetői hirdetőtáblákon tájékoztatják a lakosságot az óvintézkedések fontosságáról. A bejáratoknál fertőtlenítőszerrel átitatott lábtörlőket helyeztek ki a járvány terjedésének megakadályozása céljából, az oda látogatók azonban elkerülik annak használatát. Védőmaszkokat is csak elvétve hordanak és kesztyűt sem viselnek, annak ellenére, hogy ezeknek a szabályoknak a betartását kötelezővé tette a vállalat a vásárlók és az eladók számára egyaránt. Egy sportruházatot árusító férfi szerint a vevők azért nem viselnek kesztyűt, mert akkor nem tudnák tapintással megállapítani a ruhaanyag minőségét, a maszkok pedig a ruhák felpróbálásánál okoznak nekik problémát.