2024. április 26., péntek

Olajláz Palicson

A polgárok informálása nélkül próbafúrásokat végeznek a településen

Az év elején nagy felháborodást váltott ki Ludason, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat munkatársai olajlelőhelyek után kutatnak a környéken. A közvélemény nyomására végül a településen nem végeztek próbafúrásokat, viszont Palicson a tél elmúltával próbafúrások kezdődtek, amelyek azóta is folyamatosak. A környéken élők elsősorban a munkálatokat kísérő zaj miatt igyekeztek hangot adni nemtetszésüknek, de panaszuk eddig süket fülekre talált, többek között a városi közigazgatás illetékeseihez is hiába fordultak.

Az üggyel kapcsolatban hétfőn sajtótájékoztatót tartott a szabadkai székhelyű Ökológiai és Fenntartható Fejlődési Központ, amelynek bányászati és energetikai koordinátora, Zvezdan Kalmar nyilatkozott a médiának.

Zvezdan Kalmar (Fotó: Benedek Miklós)

Zvezdan Kalmar (Fotó: Benedek Miklós)

– A Szerbiában néhány éve érvényben lévő bányászati törvény lehetővé teszi kutatások végzését, és bányák létesítését anélkül, hogy a helyi közösségeket, és különösen azokat az egyéneket, akik ezen helyszínek közelében élnek, informálnák a munkálatokról. A polgároknak gyakorlatilag nincs joguk arra, hogy megtudják, mi történik a közelükben.

– Március 25-én Palicson, az Ábrahám vendéglőtől nem messze a turisztikai zónában a NIS vállalat próbafúrásokba kezdett, amiről az ott élő polgárok semmiféle információt nem kaptak. Tudni kell, hogy az ilyen típusú próbafúrásoknak súlyos következményei lehetnek a környezetre, valamint az ott élők egészségére, illetve az ingatlanjaikra. A telepen március 25-e óta minden éjszaka 70–100 decibel hangerővel dolgoznak, aminek következtében a környéken élők napról napra erős hangszennyezésnek vannak kitéve. A városi közigazgatás illetékesei megtagadták a polgárok azon kérését, hogy felügyelőket küldjenek a helyszínre. Vagyis a helyi önkormányzat hallgatólagosan beleegyezett abba, hogy a polgárok jogai sérüljenek. Minderről mi is a médiából értesültünk – fogalmazott Zvezdan Kalmar, aki azt is elmondta, hogy amennyiben a városi vezetés meg szeretné akadályozni az ilyen típusú próbafúrásokat, lenne rá lehetősége.

A próbafúrások helyszínén folyamatos a zajszennyezés (Fotó: Gergely Árpád)

A próbafúrások helyszínén folyamatos a zajszennyezés (Fotó: Gergely Árpád)

– A korábban Ludason tervezett próbafúrásokkal kapcsolatban január folyamán lakossági fórumot tartottak, és sikerült meggátolniuk azokat. Vagyis annak ellenére, hogy a városi közigazgatás tagjai azt állítják, nem illetékesek az ügyben, megtalálhatják a módját annak, hogy kihassanak a folyamatokra. Párbeszédet kezdeményezünk az illetékes minisztériummal és tartományi titkársággal, azt szeretnénk elérni, hogy sürgősen reagáljanak a történtekre, ugyanakkor hogy felmérjék a keletkezett károkat. Az egyik palicsi próbafúrás közvetlen közelében két család él, akiknek összesen hét gyerekük van. Ha a város a demográfiai mutatók javításán dolgozik, hogyan történhet meg az, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt, amikor az emberek alig hagyhatták el az otthonukat, ilyesminek teszik ki a gyerekeket? Ugyanígy, amennyiben komolyan gondolják a turizmus fejlesztését, és fontos stratégiai ágként tartják számon, hogyan egyeztetik ezt össze a hatalmas fúrótornyokkal? A polgároknak emellett saját maguknak kell az ivóvizüket kivizsgáltatniuk, valamint folyamatosan mérni a zajszintet, hogy alkalomadtán bizonyítékuk legyen rá, hogy kárt szenvedtek a fúrások miatt – mondta Zvezdan Kalmar.

Miković Zoltán a Ludasi utcában, közvetlenül a próbafúrások helyszíne közelében él családjával.

– A házat azért építettük, hogy békében és nyugalomban éjünk a gyermekeinkkel, de úgy tűnik, mások ezt nem így gondolták, hisz teljes mértékben ellehetetlenítik az életünket. Naphosszat hatalmas a zaj. Az egész nagy munkálatokkal kezdődött. Kamionok jöttek mentek, zúzott kővel töltötték fel a területet. Emiatt nemcsak az utak repedeztek meg, hanem helyenként a házunk falai is. Majd egy idő múlva elkezdődött a fúrás is, amit egész éjszaka végeznek. Esténként a gyerekek felriadnak és sírnak. A beruházó minden bizonnyal nagy mennyiségű pénzt fektetett a két helyszínen végzett próbafúrásokba, és már harmadik helyen is fúrnak, úgyhogy attól tartunk, itt már nem lesz nyugodt élet. Két évvel ezelőtt fejeztük be a házunk építését, és soha nem gondoltunk arra, hogy el kell költöznünk, de úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk – nyilatkozta Miković Zoltán.

Az esettel kapcsolatban felkerestük Dobó Mártát, a palicsi helyi közösség tanácsának elnökét, aki elmondta, hogy a helyi közösség sem kapott semmiféle információt a próbafúrásokkal kapcsolatban.

– Sajnos a kommunikáció a helyi közösségek irányába nagyon rossz. Habár úgymond nincs beleszólási jogunk az ilyen dolgokba, mi többször is nyomatékosan kértük a várostól, hogy bármilyen engedélyt adnak ki, arról tudósítsák a helyi közösséget is, mivel mi vagyunk közvetlen kapcsolatban a polgárokkal – mondta Dobó Márta.