2024. április 26., péntek

Gyarapodó milliárdok

A mágnások gazdaságát nem fenyegetheti egy vírus

Nem mindenki számára okozott kizárólagos veszteséget az elmúlt hónapok járványügyi helyzete. A világ 25 leggazdagabb emberének vagyona két hónap alatt 255 milliárd dollárral növekedett – írja a Forbes magazin.

Elégedett lehet Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, hisz ő profitált legjobban a koronavírus ideje alatt. A közösségi oldal részvényei jelentősen megemelkedtek a járvány ideje alatt, ennek köszönhetően Zuckerberg bankszámlája 31 milliárd dollárral emelkedett az utóbbi két hónap alatt, ezzel együtt jelenleg 86,5 milliárdra becsülik vagyonát a szakértők. A legnépszerűbb közösségi oldal alapítója tavaly áprilisban a hetedik helyen volt a világ leggazdagabb embereinek a listáján, az elmúlt hónapok gazdasági alakulásai miatt az idén pedig már a 4. helyig tornázta fel magát.

A leggazdagabb ember a bolygón, egy igen rövid, pár hónapos kihagyás után, ismét Jeff Bezos amerikai üzleti mágnás, az amazon.com, internetes kereskedelmi cég alapítója. Az ő vagyona 29,9 milliárd dollárral gyarapodott az elmúlt két hónapban, így jelenleg 146,9 milliárd dollár büszke tulajdonosa a Sputnik News szerint.

A fentiekhez képes már szinte szerénynek tűnik Bill Gates, a Microsoft cég társalapítójának 11,9 milliárd dolláros gyarapodása a járvány ideje alatt, az ő összvagyonát jelenleg 106,5 milliárd dollárra becsülik.

Az elmúlt két hónap alatt sikerült megduplázni a vagyonát Bernard Arnaultnak, a LVMH luxusipari cég vezérigazgatójának, Warren Buffet amerikai részvénybefektetőnek és üzletembernek, a Berkshire Hathaway befektetési társaság tulajdonosának, Larry Ellisonnak, az Oracle Corporation, a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cég társalapítójának és vezetőjének, Steve Balmernek, a Microsoft egykori vezetőjének, Larry Page-nek, a Google egyik alapító-tulajdonosának, és sok más személynek.

A Forbes szakemberei szerint a világ 25 milliárdosának összvagyona ezzel elérte a csaknem 1,5 billió dollárt. Ezek az adatok alapján talán nem túlzás ismét levonni a következtetést: a válságok jöhetnek és mehetnek, de a gazdag gazdagabb, a szegény szegényebb lesz.