2024. április 26., péntek

Munkahelyi „vírus-fegyelem”

Új járványmegelőző rendelkezések bevezetését tervezik – Szigorúan ellenőrzik a mukahelyekre vonatkozó óvintézkedésket

A szerbiai Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium illetékes igazgatóságának bejelentése szerint hamarosan új rendelkezéseket vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. A szerb kormány elé terjesztett javaslat olyan szabályokat tartalmaz, amelyeket a munkáltatóknak be kell tartaniuk, hogy megakadályozzák a fertőzés kockázatát.

Az illetékesek szerint sokan nem tartják be az óvintézkedéseket (Illusztráció: pixabay.com)

Az illetékesek szerint sokan nem tartják be az óvintézkedéseket (Illusztráció: pixabay.com)

EDDIG IS VOLTAK SZABÁLYOK...

Az eddig alkalmazott rendelkezések a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az építkezési tevékenységet folytató vállalatokra vonatkoztak. Goran Stamenković, az egészségügyi miniszter segédje hangsúlyozta, hogy a május 4-én megnyitott kávézókban és éttermekben sokan nem tartják be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott előírásokat. Az ellenőrök a kozmetikai szalonokban is rendszeresen találkoznak szabálysértésekkel: a szolgáltatást végző személyek nem viseltek maszkot, nem megfelelően használták a fertőtlenítőszereket, vagy nem volt belőle elég. A segédminiszter kiemelte, hogy az alkalmazottak kötelessége felszólítani az ügyfeleiket az arcvédő használatára.

Eddig mintegy 700 kihágást rögzítettek Szerbiában az ellenőrök. Az egészségügyi felügyelők közül sokan a határokon voltak, most azonban lassan visszatérnek, így hatékonyabban tudják majd követni a vállalkozásokra vonatkozó rendeletek betartását – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter segédje. Stamenković hozzátette, hogy az egészségügyi ellenőrök mellett a minisztériumok és az önkormányzatok által alkalmazott összes ellenőr is figyelemmel kíséri majd a járványügyi óvintézkedések tiszteletben tartását. Az elkövetkező napokban tehát fokozott ellenőrzésre számíthatnak a kávézók, éttermek és egyéb nyilvános helyek - emelte ki a segédminiszter.

SZIGORÍTANAK

Az érvényben levő szabályok mellett új rendelkezések bevezetését is tervezik, amelyek minden munkáltatóra és munkahelyre kiterjednek majd. A javaslatban megfogalmazottak szerint a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak kötelezően fertőtlenítést kell végezniük, mielőtt a munkahelyre belépnek. Amennyiben lehetséges, be kell vezetni a második és a harmadik váltást, hogy kevesebben tartózkodjanak az adott zárt térben. Ha ezt nem lehet megoldani, vagyis nincs elég távolság a dolgozók között, akkor kötelező a védőmaszk viselése. Többek között javasolták a klímahasználat korlátozását is: a hűtőberendezés csak olyan iparágakban kapcsolható be, ahol az feltétlenül szükséges, és oda kell figyelni rá, hogy minél kevesebben tartózkodjanak a klimatizált helyiségben.

Az illetékesek a szabályok betartásának szigorúbb ellenőrzését is követelik. A rendelkezések figyelmen kívül hagyásának esetén a munkáltatóra 50 ezertől 500 ezer dinárig terjedő pénzbírságot, az alkalmazottra 20 ezer dinárt szabhatnak ki. A munkaügyi minisztérium indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a járvány még nem múlt el, és a koronavírus bármikor, bármilyen munkaközösségben elterjedhet. Erre legutóbb Vranjeban volt példa – tették hozzá.

Az új rendelkezéseket várhatóan a szerb kormány következő ülésén fogadják el.