2024. május 8., szerda

Tudománnyal a fejlődésért

A tartományi titkárság kiosztotta szakfőiskoláknak a kutatási támogatásokat

A tudományos élet támogatása továbbra is folytatódik Vajdaság területén. A tartományi támogatások a fejlesztőkutatások finanszírozására az igen nehéz, járvány sújtotta körülmények ellenére is megmaradtak. Péntek délelőtt dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár az újvidéki Óvóképző Szakfőiskolában osztotta ki a támogatásokat a felsőoktatási intézmények képviselőinek.

Dr. Zlatko Čović és dr. Pintér Róbert (Dávid Csilla felvétele)

Dr. Zlatko Čović és dr. Pintér Róbert (Dávid Csilla felvétele)

A tartományi titkárság az idén 14 fejlesztő-kutatási főiskolai projektet támogat, összesen 6 millió dinár értékben.
– Számunkra a duális oktatás népszerűsítése a legfontosabb, mert ennél a rendszernél egyformán hangsúlyos az elméleti és gyakorlati rész, ezért jelentősen hozzájárul a gazdaság és az önkormányzatok közötti híd megépítéséhez. Emellett a fejlesztési kutatási projektek fontos dinamikát biztosítanak az intézmények, a tartomány, valamint a diákok és tanárok között is – jelentette ki dr. Milošević a beszédében.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola is évek óta megkapja a támogatást, az idén pedig friss kutatási tervezettel indultak. Az iskola egyik projektje egy olyan megújuló forrásokból energiát nyerő rendszernek a kifejlesztése, amely a szabadban lévő hangminták alapján gyűjti be az adatokat a külvilág eseményeiről.
– A szerkezet segítségével azt tudhatjuk meg, mi történik kint, a falak mögött, kik vagy mik a résztvevők, hányan vannak, mint például az állatok vonulása a szabadban vagy a madarak megfigyelése. Ezek az adatok egy központba kerülnek, ahol megvalósul egy kimutatás a történésekről, s ez alapján már tudjuk, hogy mi történik, és döntést tudunk hozni. Az eszközzel jelentősen segíthetjük a karbantartók munkáját, olyan helyekre is bejuthatunk, ahová embereket nem szeretnénk küldeni, mert veszélyes vagy költséges – közelte a kutatási projekt tartalmát dr. Pintér Róbert, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanácselnöke, szakirány-koordinátora.

Elmondása szerint ez a szerkezet jelentősen kevesebb energiát igényel, mint a képi feldolgozású videófelvételek, ezért környezetbarát is egyben a magas hatékonysági fok miatt.

A kutatási fejlesztési projekteket elsősorban a tanárok végzik a szakfőiskolákon, az viszont gyakran előfordul, hogy egy szemináriumi munka keretében néhány főiskolás diák is belekerül a projektbe.

A szabadkai szakfőiskola másik nyertes projektjét dr. Zlatko Čović, a Szabadkai Műszaki Szakfősikola közönségkapcsolati ügyekkel megbízott igazgatóhelyettese vezeti.
– Olyan interaktív játékot fejlesztünk, amelyre az Amazon Alexa virtuális asszisztens alkalmazását használjuk fel. A felhasználók célcsoportja a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, akik szerb és magyar nyelven is felhasználhatják ezt az integrált rendszert. Mikor a gyerekek felteszik a kérdést a rendszernek valamilyen témával kapcsolatban, az alkalmazás érdeklődési kör szerint összegyűjti ezeket az adatokat. Az így elkészített statisztika alapján megismerhetjük a gyerekek érdeklődési körét területenként – számolt be az igazgatóhelyettes.