2024. április 26., péntek

Bábok vagyunk a kórokozók játszmájában?

A maszkok és kesztyűk mértéktelen használata nem csupán környezetvédelmi szempontból káros, önmagunkra nézve sem mindig előnyös

A koronavírus-járványról érkező első bejelentéseket követően hihetetlen gyorsasággal ugrott meg a kereslet a maszkok és a kesztyűk iránt országunkban. Az egyszer használatos védőfelszerelések széleskörű használatának következtében azonban rövid idő alatt hatalmas mennyiségű hulladék halmozódott fel, amelynek kezelése egyelőre másodlagos problémának számít. Mind gyakrabban felvetődik azonban a kérdés, hogy milyen védőfelszerelést használjunk, és mekkora mennyiségben ahhoz, hogy önmagunknak se ártsunk, de a környezetünket is óvjuk.

Környezetvédelmi szempontból a textil maszkok a leginkább természetbarátok – fejtette ki véleményét Zelenka Angéla temerini biológiatanárnő. A Falco Természetkedvelők Egyesületének oszlopos tagja szerint a különboző textíliákból készült arcvédők környezetkímélőek, és a célnak is megfelelnek.

– Megakadályozzák azt, hogy cseppfertőzéssel kórokozót juttassunk a környezetünkbe, de ugyanezen kórokozók nagyobb mennyiségű behatolását is akadályozzák. A mindennapi élethez szükséges védelmi funkciójukat tehát ellátják, emellett jó tulajdonságuk az is, hogy többször használhatók. Ha egy textilből készült maszkot 90 fokon kimosunk és utána átvasalunk, az már elegendő védelmet nyújthat a mindennapi életben. Amit a forró víz és a hő átjár, ott általában nem nagyon marad kórokozó. Azzal pedig, hogy többször is használjuk őket, nem növeljük az emberek által felhalmozott szemétmennyiséget.

A biológiatanárnő kiemelte, hogy amennyiben valaki veszélyeztetettebb környezetben dolgozik, természetesen komolyabb, a célnak megfelelő maszkot kell viselnie. Ezek megsemmisülésének ideje hosszabb, leginkább az eldobható pelenka lebomlásához lehet hasonlítani, ami 550 év. Ezen termékeket sajnos újrahasznosítani sem lehet – írják a szaklapok.

Zelenka Angéla szerint az egyszer használatos gumikesztyűk felhalmozódása is nagy probléma, hiszen esetükben még alternatív megoldás sem létezik.

Az egyszer használatos gumikesztyűk és maszkok felhalmozódása környezetszennyezési probléma is (Ótos András illusztrációja)

Az egyszer használatos gumikesztyűk és maszkok felhalmozódása környezetszennyezési probléma is (Ótos András illusztrációja)

– A védőfelszerelésként használatos kesztyűk műanyagból készülnek, és így a lebomlási idejük a zacskóéhoz hasonlítható. Anyagfajtától függően 200-tól 1000 év szükséges a megsemmisülésükhöz, amely idő alatt számtalan más élőlény létét is veszélyeztetik. Újrahasznosításukra véleményem szerint lenne lehetőség, hisz a feldolgozásuk olyan hatásfokú hőkezelést igényel, amelynek következtében a megfelelően beolvasztott anyagban már nem maradhat kórokozó. Különbséget kell tenni azonban a kórházi hulladék és a mindennapi viseletben használatos védőfelszerelés között. Az egészségügyi intézményekben felhalmozott szemét ugyanis külön kezelést igényel, a személyes védelemre használt kesztyű azonban ugyanúgy újrahasznosítható, mint bármely más műanyag – magyarázta a hulladékkezelési szempontokat a környezetvédő tanárnő.

Az utóbbi időben mind többször találkozunk azzal, hogy a zárt térből kilépő emberek azonnal megszabadulnak a védőfelszerelésektől. Zelenka Angéla szerint ez a józan ítélőképesség bizonyítéka, amellyel ösztönösen mérlegeljük, hogy milyen mértékben és helyzetekben van tényleg szükség a maszkok és kesztyűk használatára. Azokon a helyeken, ahol nem vagyunk közvetlenül kitéve a veszélynek, és tartjuk a megfelelő távolságot, felesleges magunkra erőltetni a különböző védőfelszereléseket – szögezte le a tanárnő.

– Ha olyan helyen dolgozunk vagy olyan helyen tartózkodunk, ahol kevesebb az esélye a fertőzésnek, akkor a kesztyűk használata sokszor károsabb, mint a mellőzésük. Gondoljunk csak bele, hogy a viselt műanyag milyen károsodásokat okozhat egy bolti eladó bőrén napi nyolc órában… Szerény véleményem szerint okosan kell mérlegelni, hogy mikor van szükség a védőfelszerelések viselésére. A tömegesebb, zárt terekben mindenféleképp, ám séta vagy biciklizés közben teljesen felesleges. Úgy gondolom, hogy ilyenkor nemcsak hasztalan, hanem egy picit káros is. Nagyon sok tényezőt mérlegre kell tenni: nem mindenáron kell elhatárolódnunk a kórokozóktól sem. Az immunrendszerünk erős, és ahogyan a többi élőlény, az emberi szervezet is képes védekezni. Nem csupán bábok vagyunk a kórokozók játszmájában – hangsúlyozta a tanárnő.

Az utóbbi időben mind kevesebb emberen látunk maszkot és kesztyűt. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések a rendkívüli állapot beszüntetésével enyhültek, és már kevésbé kötelezik a lakosságot a védőfelszerelés használatára. Az egészségügyi szakemberek viszont a zárt térben továbbra is javasolják viseletüket.