2024. április 26., péntek

Tisztelet a hűségért

Bicskei Zoltán filmetűdje

A budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében, Trianon 100. évfordulóján a témában megemlékezéseket szervez és támogat. A Forrás Galériához kötődően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a nemzeti összetartozás éve előtt tisztelegve – Összetartozunk! címmel reprezentatív kiállítás-sorozatot tervezett. A kiállításon száz jeles kortárs magyar alkotót kértek fel, hogy egy-egy mű formájában fogalmazza meg és küldje útjára művészi üzenetét, hirdetve az emlékezést, az összetartozást és a magyarság közös jövőjét a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. A magyarkanizsai Bicskei Zoltán filmrendező is felkérést kapott.

– Az év elején Tóth Norbert, a budapesti Forrás Művészeti Intézet igazgatója hívott fel, hogy vegyek részt Nemzeti Összetartozás Évének – Trianon 100. évfordulója – alkalmából a Forrás Galériában június 4-ére tervezett kiállításon. Mivel tudta, hogy rajzolóként nem szokásom kiállítani, ezért egy filmetűd alkotására kért fel.
Meglepett vele, időt kértem, és a „véletlen” segített. Mivel éppen egy öreg kubikusról forgatunk kisfilmet, ennek mentén elkezdett bennem formálódni egy filmvers. Ez a kisfilm idén március elején elkészült. Valójában hálaadás a hűségnek. Mindazoknak, akik hűek maradtak az életet meg- és fenntartó mögöttes erőkhöz. Amiből oly sokat megszegünk, és ami nélkül nincs élet. És nélküle mi sem lennénk itt ma.
A járvány miatt a kiállítás későbbre tolódik, ezért a közelgő gyászos dátumhoz kapcsolódóan a kisfilmet a megrendelő engedélyével közzé teszem.
Akit érdekel, június 4-én, illetve a dátumhoz közeli napokban többször is láthatja a Duna TV-ben, az MTVA csatornákon, vagy megtekintheti számítógépén, többek közt a Magyar Művészeti Akadémia (https://www.mma.hu/az-akademia ), a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (http://www.vmmsz.org/Hírek és Felhívások ), a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (www.vmmi.org)
illetve a Cinema Filmműhely honlapján (http://cinema-film.rs/) is. (https://www.facebook.com/191903130880133/posts/3779276972142713, https://www.youtube.com/watch?v=iVbgFYyVT3k&feature=youtu.be vagy a különféle világhálós oldalakon (http://györgy-szabados.com/we-sigh-at-you-premiere-of-zoltan-bicskeis-film-etude/, http://györgy-szabados.com/hozzad-sohajtunk-bicskei-zoltan-4-perces-filmetudje-szabados-gyorgy-zenejevel-a-weboldalunkon/?lang=hu). Szabadon terjeszthető, kérném is, hogy a honlapok címét továbbítsák a lehetséges érdeklődőknek. Ennek az alkalmi filmnek Hozzád sóhajtunk a címe, és mindössze négy és fél perc – tudtuk meg Bicskei Zoltán filmrendezőtől.