2024. április 26., péntek

A figyelemfelkeltés volt a cél

Berekesztette éhségsztrájkját a Dveri két vezetője – Sikeresnek ítélték a küzdelmet, még ha a követelések nem is teljesültek

Felhagyott a szerbiai parlament előtt folytatott éhségsztrájkkal ma Boško Obradović és Ivan Kostić, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, illetve alelnöke.

Boško Obradović, és pár lépcsőfokkal feljebb Miladin Ševarlić (Fotó: Beta)

Boško Obradović, és pár lépcsőfokkal feljebb Miladin Ševarlić (Fotó: Beta)

Obradović véleményének adott hangot: a 11 napos éhségsztrájk alatt mindent megtettek annak érdekében, hogy felkeltsék a hazai és a nemzetközi nyilvánosság figyelmét is arra, mennyire antidemokratikusnak számít a jelenlegi hatalmi rendszer Szerbiában. Ez alatt a 11 nap alatt sikerült a hatalomról felfedni a leplet, az megmutatta minden sajátosságát, azt, hogy nem tudja elfogadni az eltérő gondolkodásmódot és nem kíván párbeszédet sem azokkal, akik másként gondolkodnak, jegyezte meg. Élelem nélkül lehet élni, de szabadság nélkül nem, jelentette ki a Dveri vezetője, aki szerint kettejük tette személyes áldozathozás volt, amire szüksége van mindenkinek, aki csak azt szeretné, hogy vezesse a népét. Obradović arról is beszámolt, hogy a sztrájk alatt megfogalmazott követelések továbbra is aktuálisak maradnak, s annak a politikai kiáltványnak a részét fogja képezni, melyben felszólítja majd a polgárokat az ország alkotmányos rendjének és Koszovónak a védelmére, a korrupció és a bűnözés ellen folytatott harc támogatására, továbbá a sajtószabadság megteremtésére.

Ami magát a Dveri mozgalmat illeti, továbbra is a választások bojkottja mellett kampányol majd, a „Szabadságot, biztonságot, igazságot mindenkinek” szlogennel folytatja tevékenységét, melynek egyik célja kialakítani egy alkotmányosságot védő politikai blokkot Szerbiában, számolt be.

Az éhségsztrájk befejezésének a hírére újságírói kérdésre adott válaszában Aleksandar Vučić köztársasági elnök is reagált. Ironikusan úgy fogalmazott, maga „túlságosan kis embernek számít ahhoz, hogy megértse az ellenzékiek nagy győzelmeit”, majd hozzátette, ő államelnökként nagy harcot folytat kis sikerekkel. „Gratulálok a nagy sikerhez, győzelemhez, kívánom, hogy továbbra is legyenek ilyen sikeresek”, mondta végül reakciójában az államfő.

Jó hírnek nevezte az éhségsztrájk abbahagyását Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja, s véleményének adott hangot, most az ügyészségnek be kell fejeznie a nyomozást a parlament előtt lezajlott incidens kapcsán, melyet Obradović idézett elő. Az erőszaknak nincs helye a politikában, így a végére kell járni annak az ügynek is, amikor a Dveri tagjai a parlamenti képviselőkre támadtak a ház előtti lépcsőzeten. Jó döntésnek számít az éhségsztrájk befejezése Obradović egészsége, családja szempontjából, csak üdvözölni tudja a döntést, értékelte Mihajlović.

A Dveri vezetője a múlt vasárnap kezdte meg éhségsztrájkját, egyebek mellett a választások elhalasztását és egy egyórás műsort is követelt a szerbiai köztévében. Mindkét követelését elutasították időközben.