2024. április 26., péntek

Iratkozási tudnivalók

Az elsős diákok pedagógiai-pszichológiai tesztelésére június elején kerül sor

Az óvodai iratkozás folyamatban van, a szülők online јеlezhetik, hogy a gyerekeiket a következő tanévtől óvodába szeretnék járatni, illetve az első osztályba induló kisdiákok esetében is a beiratkozás online módon történik az eUpis platformon keresztül, azzal, hogy az elsőbe induló diákoknak május végétől az iskolák már adhatnak időpontot a szükséges pedagógiai-pszichológiai tesztek elvégzésére.

Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára lapunknak elmondta, hogy az online úton történő óvodai iratkozásnál a szülőknek nem kell sok dokumentumot mellékelniük, hiszen több dokumentumot, amit eddig papír formában kellett átadniuk, így például az anyakönyvi kivonatot az óvodák a rendelkezésre álló rendszeren belül átvehetik az illetékes szervektől.

Az első osztályba induló nebulók esetében május végén, vagyis június elején már az iskolák időpontot adhatnak ki, amikor a szülők kíséretében a gyerekek el tudják végezni az első osztály elkezdéséhez szükséges pedagógiai-pszichológiai tesztet, ami, mint ahogy arra Vicsek Annamária rámutatott, nemcsak az iskolai érettséget hivatott vizsgálni, hanem inkább arra próbál rámutatni, hogy mik azok a nehézségek, amikkel az elsőbe induló diáknak meg kell küzdenie, hogy már az első osztálytól megkapja azt a plusz segítséget, amire esetleg szüksége lesz. Ugyanakkor, ha több elsős osztály nyílik, akkor a segítségre szoruló gyerekeket egyenletesen el tudják osztani az osztályokban, hogy azok megterhelése is egyenletes legyen.

A középiskolai iratkozás kapcsán elmondta, az előző évekhez hasonlóan a hatodiktól a nyolcadik osztályig elért osztályzatokat és a záróvizsgán szerzett pontokat veszik figyelembe, azzal, hogy a versenyeken elért eredmények is visznek pontot.

– Az iratkozásnál a sorrendet a záróvizsga eredménye, illetve az általános iskolában a hatodiktól a nyolcadik osztályig elért eredmények határozzák meg. Azon iskolák esetében, ahol van felvételi eredmény, a felvételi vizsgán elért eredmények is számításba jönnek, és figyelembe veszik a versenyeredményeket is – emelte ki Vicsek Annamária, majd hozzátette, a diákok összesen negyven pontot kaphatnak beiratkozáskor a záróvizsga alapján.

Az államtitkár elmagyarázta, hogy a záróvizsga ugyan három tesztből áll: anyanyelvből, matematikából és kombinált tesztből, amelyek mindegyikén húsz-húsz pontot lehet szerezni, ám a maximális hatvan pont negyven pontot ér a rangsorolásnál. Vagyis részarányosan az anyanyelvből és a kombinált teszten szerzett húsz pont az értékelésénél 13 pontot visz, míg a matematikai teszten szerzett maximális húsz pont 14 pontot ér a beiratkozásnál.

– A fennmaradt hatvan pont pedig az általános iskola hatodiktól nyolcadik osztályig elért eredménye alapján adható. Ha valaki színötös volt hatodiktól nyolcadik osztályig, akkor összesen hatvan pontot kap a beiratkozásnál – magyarázta Vicsek Annamária. Mint hozzátette: az idei tanévben a versenyeken elért eredményeket is pontozzák, vagyis a nemzetközi versenyeken elért első, második és harmadik helyezésért 12, 10 és 8 pont jár, a köztársasági versenyeken elért eredményekkel 6, 4 és 2 pont szerezhető. Ezeknek a pontoknak a beiratkozási rangsorolásnál van szerepük, hiszen olyan középiskolák esetében, ahol az adott tantárgynak nagyobb jelentősége van, mint például a matematika szakos gimnázium esetében, azok élveznek elsőbbséget, akik a versenyeken nagyobb pontszámot kaptak.

– Megpróbálják valamilyen módon a záróvizsga, illetve a versenyeken elért eredmények alapján rangsorolni azokat a gyerekeket, akik tehetséggondozó gimnáziumokba iratkoznak – hangsúlyozta az államtitkár, majd arra is rámutatott, csak azokat a versenyeket fogadják el az iratkozásnál, amelyek a megjelent szabályzatban vannak, vagyis a magyar nyelvű diákok esetében csak azt a köztársasági szintű tanulmányi versenyt fogadják el, amit az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezett magyar nyelvből. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a különböző nyelvi gimnáziumok és a tehetséggondozó gimnáziumok esetében is meghatározták, hogy mely versenyek a mérvadók, amit a szabályzatban az érdekeltek meg is tudnak tekinteni.