2024. április 26., péntek

Július elején kezdődhet a kaland!

Új turisztikai látványosság: drótkötélpálya a Tarcalon

A Tarcal, azaz a Fruška gora látogatói Rednek (Vrdnik) felé tartva minden bizonnyal találkoztak az épülőfélben levő drótkötélpályával, melynek üzembe helyezését tavaly májusra igérték. A Zippline-nak nevezett két vonalú pálya megnyitása több tényezőnek köszönhetően „kissé” késik, de a legfrissebb hírek szerint július elején számíthatunk megnyitására.

Branka Bogavac, a Fruška gora Nemzeti Park szóvivője a Prva TV-nek elmondta, hogy a kaland július elején megkezdődhet a másfél kilométer (1470 méter) hosszú drótkötélpályán, mely a régióban csaknem a leghosszabb lesz. Ennél hosszabb a Plitvicei-tavaknál található, 1700 méter hosszú.

A drótkötélpálya kiinduló pontja Zmajevacon van, az érdeklődők innen tudnak leereszkedni a redneki torony mellett a városka, Rednek irányába. Két párhuzamosan futó rozsdamentes acélkötélsodronyt erősítettek fel, melyeken a gravitációnak köszönhetően ereszkedhetünk a mélybe.

A zmajevaci útkereszteződés 430 méteres tengerszint feletti magasságon van, innen indulhatnak a jövőben a kalandvágyók 110 méteres szintkülönbséggel a redneki torony irányába. Az út két percig tart, a maximális sebesség pedig várhatóan 60 kilométer/óra lesz.

Bogavac szavai szerint adrenalin-kalandpark is várja majd a látogatókat, az attrakciónak tűnő drótkötélpálya pedig naponta 300-500 felhasználót szolgálhat majd ki, ugyanis egyideűleg mindkét vonala használható lesz. Az árakról nem esett szó, de arról a nem mellékes tényről igen, hogy az ország legrégebbi nemzeti parkja idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.