2024. április 26., péntek

A magyar helységnevekért

Topolyai fiatalok újabb helységnévtáblát tisztítottak meg

Sajnos még mindig találkozni lehet azzal a jelenséggel, hogy a többnyelvű helységnévtáblákon ismeretlen elkövetők átfirkálják a magyar elnevezést. Egy topolyai fiatalember, Mengyán Albert, aki a helyi VMSZ Ifjúsági Fórumának tagja, megelégelte ezt. Először egyedül, majd több fiatalt bevonva több település névtábláját is megtisztították. A legújabb akciójukra Topolya községben, Szurok település névtáblájánál került sor. Albert lapunknak elmondta, hogy az első táblát még januárban megtisztították.

Megláttam egy hírt erről, és még aznap elmentem Nyugat-Bácskába, mert nagyon feldühített. Akkor nem sikerült letisztítanom a táblát, mert még nem tudtam, hogy mivel lehet róla eltávolítani a festéket, ezért feltettem egy videót a Facebookra és segítséget kértem. Többen is jelentkeztek, és az is kiderült, hogy benzinnel lehet a leghatékonyabban eltávolítani a festéket. Végül öten vettünk részt az akcióban és

megtisztítottuk Nemesmilitics, Őrszállás, Kerény és Sári helységnévtábláit. Rá egy hónapra Regőcén jártunk, amely egy határ menti zsákfalu. Ott a rendőrök is igazoltattak bennünket, mert este mentünk – mondta el Albert, aki a közelmúltban egy motorozás során vette észre, hogy a Pannónia után lévő Szurok névtáblája át van festve.

Amikor megláttam, hogy át van festve, lefényképeztem, és megszerveztem, hogy elmenjünk letisztítani. Ez egy érdekes eset volt, mert általában csak a helységnévtáblákon szerepel a település neve magyarul, itt viszont az útjelző táblán is magyarul volt. Az külön furcsaság, hogy Szurok szerb neve Srednji Salaš, és főként szerbek lakják. A helyiek írtak egy petíciót, hogy magyarul is nevezzék át a falut Középszállásra. A hivatalos név Középszállás lett, így nem egyértelmű, hogy miért lett átfirkálva a Szurok. Azért mert magyarul szerepel, vagy mert már nem ez a neve település. Túlnyomó többségében viszont azért festik át a helységnévtáblákat, mert magyar felirat szerepel rajtuk – véli a topolyai fiatal.

Az Albert által kezdeményezett akció nagy figyelmet keltett, és nagyon pozitív fogadtatást. Nemcsak a magyar közösség üdvözölte a táblatisztítást, hanem számos szerb internetes felületen is elismerően szóltak róla.

Sokan írnak nekem, hogy ők is láttak átfestett helységnévtáblákat. Szívesen venném, ha mások is csatlakoznának ehhez a kezdeményezéshez, és nem azt várnák, hogy majd mi letisztítjuk. Ez egy önkéntes dolog, ami akkor működőképes, ha többen is csatlakoznak hozzá, mert egy fecske nem csinál nyarat. Azt szeretném, ha egy kicsit megmozdulnának a helyi magyarok és nem magyarok, és megszüntetnénk ezt a kulturálatlanságot. Lehet, hogy a továbbiakban is átfestik a táblákon a magyar helységneveket, de ha látják, hogy folyton letisztítjuk, meg fogják unni. A célunk pedig éppen ez, hogy ne történjen több lefestés – fogalmazott Albert.