2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Itthon is el lehet végeztetni a PCR-tesztet

A következő 30 napban nem növelhetik a járványvédelmi felszerelésre számított haszonkulcsot

A szerb kormány ismét módosította az országba való beutazás feltételeiről rendelkező jogszabályt, ennek értelmében az a szerbiai állampolgár, aki negatív PCR-teszt nélkül utazott be az országba és ez miatt 14 napos elkülönülési-határozattal utasították otthoni vesztegzárra, ezt követően az ország valamelyik referencia-laboratóriumában elvégezheti a tesztet és ha annak negatív az eredménye, akkor nem kell tovább vesztegzárban maradnia.

A többi, külföldi és szerbiai állampolgárokra vonatkozó szabály nem változott. Azoknak az országba beutazó szerbiai állampolgároknak – és azoknak a külföldi állampolgároknak, akik ideglenes tartózkodási engedéllyel, vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek Szerbiában, továbbá a különböző diplomáciai küldöttségek képviselőinek – nem szükséges 14 napos házi elkülönülésbe vonulniuk, akik 72 óránál rövidebb ideig tartózkodtak külföldön – és nem jelentkeznek náluk a SARS-CoV-2 fertőzés tünetei –, vagy akik rendelkeznek a 72 óránál nem korábban elvégzett, negatív eredményt mutató koronavírusteszttel. Ha a polgár külföldön szeretné elvégeztetni a PCR-tesztet, akkor ezt egyedül az adott ország nemzeti referencia-laboratóriumában teheti meg. A 12 évnél fiatalabb szerbiai állampolgárok számára nem szükséges a negatív teszt, amennyiben a velük utazó szülő, gondviselő vagy más családtag által elvégzett teszt negatív eredményt mutat. A külföldi állampolgárok, köztük a magyar állampolgárok is, akkor utazhatnak be Szerbiába, ha fel tudnak mutatni 72 óránál nem korábban elvégzett negatív koronavírustesztet – a tesztet abban az országban kell elvégezni, ahonnan a Szerbiába belépni kívánó polgár indul, illetve ahonnan érkezik, az ország nemzeti referencia-laboratóriumában –, emellett rendelkeznek a szerb kormány illetékes munkacsoportja által kiadandó tartózkodási vagy tranzitengedéllyel. A 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárok számára nem szükséges a negatív teszt, ha a velük utazó szülő, gondviselő vagy más családtag által elvégzett teszt negatív eredményt mutat.

Az érvényes magyarországi beutazási szabályozás értelmében aki jelenleg a hatályos jogszabályok alapján nem jogosult belépni Magyarországra, vagy halaszthatatlan okokból szükséges elkerülnie a járványügyi helyzet miatt hatályos karanténkötelezettséget, Magyarországra való beutazása előtt méltányossági kérelmet nyújthat be elektronikus formában (http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz). Ez egyaránt vonatkozik a magyar és a nem magyar állampolgárokra. Ha több családtag azonos időben lépi át az országhatárt, elegendő egy kérelmet kitölteni. A kérelmet az alábbi hat indok alapján bírálhatják el pozitívan: a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel; üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés (ez esetben meghívólevél szükséges); egészségügyi ellátás igénybevétele (beutaló felmutatása szükséges); hallgatói vagy tanulói jogviszony alapján fennálló vizsgakötelezettség teljesítése (erről szóló igazolás felmutatása szükséges); fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára, vagyis a munkavégzés megkezdésének helyszínére történő eljutás (az erről szóló munkáltatói igazolás felmutatása szükséges); közeli hozzátartozó temetésén való részvétel.

Habár a csütörtöki sajtóértesülések szerint a kormány arról is döntött, hogy az egyetemisták és a kiskorúak számára ingyenes lesz az egyébként állítólag 6 ezer dinárba kerülő PCR-teszt – amennyiben a tesztelés külföldi utazás, vagy a szerbiai elkülönülés megszakítása miatt szükséges –, a kormányülést követően kiadott sajtóközlemény erről nem tesz említést. Az viszont kiderült, hogy a kormány újfent módosította a vonatkozó jogszabályt, így az alapvető élelmiszerekre és a járványvédelmi felszerelésre számított haszonkulcsot a következő 30 napban nem lehet növelni. Utóbbi rendelkezést a közleményben azzal magyarázzák, hogy a szakértők javaslata szerint továbbra is indokolt a védőfelszerelés, elsősorban a maszk viselése.

10.438 FERTŐZÖTT – 225 ÁLDOZAT

A mai adatok értelmében az országban az eddigiekben 10. 438 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. 24 óra alatt 5873 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 64 eredménye volt pozitív. Az országban jelenleg 837 személyt gyógykezelnek kórházban, 20 személynek van szüksége lélegeztetőgépre. Egy nap alatt 1 újabb személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 225-re növekedett az elhunytak száma, az elhalálozási arány 2,16 százalék. Az eddigiekben 168.670 koronavírus-tesztet végeztek el az országban. Gyógyultnak eddig 4301 személyt nyilvánítottak.