2024. április 26., péntek

Kifizetődő hívás

Közzétették a 100 eurós támogatás igényléséhez szükséges telefonszámot – A nyugdíjasok már kézhez vehetik az állami segélyt

Immár telefonon is lehet igényelni azt a támogatást, amelyet az állam a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítése érdekében folyósít a lakosságnak. A segítség megillet minden szerb állampolgárt, aki rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal és állandó lakcímmel az ország területén.

Ahogyan már korábban beharangozták, május 15-én életbe léptették a telefonos igénylési lehetőséget is. A hívásokat tegnaptól fogadják a 0800/101-100-es telefonszámon. A hívóközpontban tárcsázáskor előre felvett hang fogadja az igénylőt, és az adatok leadására utasítja. A személyi számot és az igazolványszámot a tárcsázógombok segítségével kell beiktatni a rendszerbe. A kérelmező a kiválasztott bank nevét kétféleképpen adhatja meg: szóban is rögzítheti, de a tárcsázógombok segítségével választhat is a felkínált lehetőség közül – ismertette az eljárást Siniša Mali pénzügyminiszter.

Az igényléseket június 5-éig lehet leadni, ahogyan a Kincstárigazgatóság honlapján átadott kérelmeket is. Mint ismeretes, az elektronikus igénylés lehetőségét május 13-án nyitották meg, és az első 38 óra alatt több mint 3 millió polgár jelentkezett a https://idp.trezor.gov.rs/ címen – áll a pénzügyminiszter Instagram bejegyzésében.

A nyugdíjasok és szociálisan veszélyeztetettek automatikusan megkapták a támogatást: számukra már a tegnapi nap folyamán átutalták az állami költségvetésből a 11.800 dináros összeget. A nyugdíjasok mától, a szociálisan veszélyeztetettek pedig május 21-étől vehetik át a segélyt a Postatakarék Bank (Banka Postanska štedionica) tolóablakainál – részletezte a kifizetések módját a Szerbiai RTV műsorában Aleksandar Čortan, a pénzintézet végrehajtó bizottságának tagja. Kiemelte, hogy a Postatakarék Banknál nyitottakszámlát azoknak is, akik nem rendelkeztek bankszámlával. A nyugdíjjal ellentétben a támogatást nem kézbesítik a postások, így az a 300 ezer nyugdíjas is a talóablakoknál veheti fel a segélyt, akiknek egyébként lakcímre érkezik a juttatása – hangsúlyozta Čortan.

A kifizetések megkönnyítése érdekében a Postatakarék holnap, szombaton hosszabbított munkaidővel dolgozik: reggel 8-tól 18 óráig fogadják az ügyfeleket. Az illetékesek figyelmeztetnek, hogy a pénzintézeten keresztül több mint egymillióan kapják meg juttatásaikat, így az elkövetkező napokban tömegek alakulhatnak ki a tolóablakoknál. Arra kérik a nyugdíjasokat, hogy amennyiben nem szükségszerű, akkor a támogatás kézhez vételét halasszák egy későbbi időpontra.