2024. április 26., péntek

Kullancsirtás a játszótereken is

A szúnyogok permetezését a város területén már április második felében megkezdte a Ciklonizacija vállalat, a múlt hétvégén pedig elvégezték az eljárás harmadik szakaszát is.

A Ciklonizacija Kft. a legkorszerűbb felszereléssel küzd a vérszívó rovarok ellen, a gépparkjuk is felszerelt (Ótos András felvétele)

A Ciklonizacija Kft. a legkorszerűbb felszereléssel küzd a vérszívó rovarok ellen, a gépparkjuk is felszerelt (Ótos András felvétele)

Dario Aćimović, a vállalat szóvivőjének elmondása szerint szombaton, az előzetes felméréseket követően, szárazföldről elvégezték az ún. házi szúnyogok permetezését.

-- Az eljárásokat azokon a területeken alkalmazták, ahol kimutattuk a szúnyogok jelenlétét, mégpedig a Telep, az Adice, Veternik és Újtelep városrészekben -- mondta Aćimović.

Hozzátette, hogy tegnapelőtt levegőből lefényképezték és feltérképezték a város területén kialakult állóvizeket.

-- A Ciklonizacija vállalat már évek óta repülőgépekkel, helikopterekkel és drónokkal feltérképezi a szúnyogok lehetséges búvóhelyeit a Duna partszakaszán, a csatornákban és az állóvizekben. Ezek a térképek minden évben bővülnek, és a földrajzi információs rendszerrel kombinálva, lehetővé válik számunkra az, hogy előreláthassuk a források aktivizációját. Ennek köszönhetően idejében el tudjuk végezni az eljárásokat mind a lárvák, mind a kifejlett egyedekkel szemben. Lehetőségünk nyílik ugyanakkor arra is, hogy a szúnyogok számát biológiai szerekkel lecsökkentjük -- magyarázta Aćimović.

A feltérképezés alapján elvégezték a szükséges eljárásokat a szúnyogokra vonatkozóan. A város területén a permetezést szárazföldről, míg a vizekben amfíbiákkal végzik, a peremvárosi területeken pedig helikopterból.

A szúnyogokkal vívott küzdelemmel egyidejűleg a Ciklonizacija vállalat a kullancsok ellen is megteszi a szükséges védelmi intézkedéseket. A feltérképezés első körét már április végén és május elején elvégezték, jelenleg a második fázis van folyamatban.

-- Tény, hogy a kullancsok a legaktívabbak tavasszal és ősszel, ezért gyakrabban fogjuk elvégezni az irtásukat. A veszélyes Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma évről évre folyamatosan növekszik, ezért is nagyon fontos ezeknek az irtásuk -- fogalmazott Aćimović.

A kullancsirtást parkokban, sétányokon, játszótereken és más rendezett zöld területeken végzik el. A hangsúlyt az előző évekhez hasonlóan az idén is azokra a területekre helyezik, amelyeken a gyermekek tartózkodnak a polgárok pedig a házi kedvenceiket sétáltatják.