2024. április 26., péntek

Segítség a népkonyhának

Az AMETEK vállalat 25 ezer dollárt adományozott a Vöröskereszt szabadkai szervezetének

Az amerikai hátterű AMETEK vállalat 25 ezer dollárt adományozott a Vöröskereszt szabadkai szervezetének. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá a Vöröskereszt szabadkai székházában. Az adomány részleteiről dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai titkára mondott részleteket a szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón.

– Az adományt a népkonyha működésére fordítjuk, annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségeket leküzdhessük. Mint tudjuk, az Egyesült Államokban van jelenleg a legtöbb megbetegedés. A vállalat mégis talált forrásokat arra, hogy segítsen másokon. Az adománynak köszönhetően a népkonyha ételadagjainak mennyisége és minősége is javulni fog. Az AMETEK adományával a hangsúlyt a gyermekek megsegítésére helyezte. Jelenleg mintegy 240–250 gyermekfelhasználó neve van a listánkon Szabadkán. Ez a szám hónapról hónapra változik. Első dolgunk az lesz, hogy ebből az adományból egy csomagot állítunk össze a gyermekfelhasználóink részére – nyilatkozta Siniša Trajković.

Dr. Siniša Trajković és Slobodan Anić a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Siniša Trajković és Slobodan Anić a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

A titkár újságírói kérdésre elmondta, hogy a népkonyha május 20-ától nyitja meg kapuit a felhasználók előtt, hozzátéve, hogy a népkonyha a rendkívüli állapot ideje alatt sem hagyott fel a rászorulók megsegítésével.

Slobodan Anić, a kisbajmoki ipari övezetben üzemelő AMETEK Kft. igazgatója elmondta, hogy a vállalat fejlett technológiai berendezésekkel foglalkozik, többek között űrutazás- és repülés-technikai alkatrészeket gyártanak. Szabadkán 2010 óta van jelen és jelenleg 430 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat keretei között működik egy alapítvány is, amely a 60-as évek óta segíti az anyagi gondokkal küzdő gyermekeket.

– Az AMETEK a jelenlegi nehéz helyzetben tíz különböző népkonyhának segít. Ezek többsége az Egyesült Államokban, egy Indiában található. A szabadkai népkonyha pedig Európában egyedüliként részesül ebben a segítségben – mondta Slobodan Anić.

Az igazgató a fentiekhez hozzátette, hogy a vállalat 2017-ben tizennégy nehéz anyagi körülmények között élő, kiváló iskolai eredményekkel büszkélkedő szabadkai diákot segített meg. Ezenkívül Tavankúton egy játszótér felújítását is támogatja. A felújítás a koronavírus-járvány miatt szünetel, de az igazgató reményei szerint augusztusra befejezik a projektumot.

A sajtótájékoztató után dr. Siniša Trajković és Slobodan Anić aláírták az adományról szóló szerződést.