2024. április 26., péntek
NBA

A tulajdonosok a folytatás mellett

Kedvező irányba terelte az NBA-szezon folytatásának ügyét az a tegnapi videókonferencia, amelyet Adam Silver, a liga fő döntéshozója és a csapatok tulajdonosai, illetve vezérigazgatói tartottak. Az ESPN mindig jól értesült NBA-szakértője, Adrian Wojnarowski belső forrásokra hivatkozva azt írta, a vezetőség egyetértett a játékosokkal, akik ugyancsak a folytatás mellett emeltek szót. A megbeszélés középpontjában természetesen az egészségügyi szempontok álltak, Silver szerint a megelőző jellegű tesztelésre nagy hangsúlyt kell helyezni. Wojnarowski forrása szerint továbbra is az orlandói Walt Disney World Resort és Las Vegas a két lehetséges helyszíne a folytatásnak. Az is elhangzott, hogy a következő 2–4 hétben várható konkrét döntés a szezonról, miközben a döntéshozók a világ többi nagy bajnokságát, többek között a labdarúgó Premier League döntéseit is figyelemmel kísérik.

A sztárok játszanának

A liga sztárjátékosai, közöttük LeBron James, Stephen Curry és Giannis Antetokounmpo is a bajnokság folytatása mellett foglaltak állást. A játékosok szakszervezetének elnöke, Chris Paul által szervezett telefonferencián a liga legjobbjai egyformán igennel feleltek arra a kérdésre, hogy befejezzék-e a pályán a koronavírus-járvány miatt március 11-én félbeszakadt szezont. James, Curry és Antetokounmpo mellett ezen az állásponton volt Anthony Davis, Kawhi Leonard, Damian Lillard és Russell Westbrook is.

A hét elején viszont Shaquille O’Neal, a szakértőként is tevékenykedő korábbi szupersztár az USA Today című lapnak azt mondta, szerinte az idénynek vége. Szakértők szerint a küzdelmek legkorábban júliusban folytatódhatnak, a játékosok egy része múlt péntek óta edzhet ismét csapata csarnokában, egyelőre limitált létszámban.

Bryant akadémiája nem használja a Mamba nevet

Nem használja a jövőben a Mamba becenevet az a dél-kaliforniai sportakadémia, amelynek korábban társtulajdonosa volt a helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryant. A 2016-ban alapított akadémia közölte, visszatér eredeti nevéhez, a The Sports Academyhez. Chad Faulkner igazgató hozzátette: Bryant örökségét az akadémiától külön, önállóan kell tovább vinni.

Bryant húsz szezont töltött a Los Angeles Lakersnél, amellyel öt NBA-bajnoki címet nyert. A sztár 2018-ban csatlakozott az akadémiához.

Bryant, valamint 13 éves lánya, Gianna és további hét ember január 26-án veszítette életét, amikor kosármérkőzésre mentek volna épp a Mamba Sportakadémiára, de a helikopterük lezuhant. A baleset körülményeinek vizsgálata azóta is tart.

Főszponzorváltás az Euroligánál?

Török médiaértesülések szerint tíz éves együttműködés után távozik a legrangosabb európai klubtorna, az Euroliga mögül a vezető szponzor Turkish Airlines. A török állami légitársaságot a hírek szerint a többi ilyen vállalathoz hasonlóan rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány, emiatt kénytelen felhagyni a szponzorálással. A Turkish Airlines 2010-ben kötött megállapodást az Euroligával öt évre plusz öt éves opcióval, amelyet már 2013-ben alá is írtak, vagyis 2020 végén lejár a szerződés. Jordi Bertomeunak, az Euroliga vezérigazgatójának elvileg már nem is kell sokat törnie a fejét a következő szponzorcég kilétén, hiszen a Gazprom csatlakozási szándékáról már tavaly hallani lehetett pletykákat, most pedig kézenfekvő megoldásnak tűnik az orosz cégóriás.

Ljubljana is bejelentkezett

Komoly vetélytársra akadhat Belgrád az Euroliga záró tornájának lebonyolítását illetően, miután szlovén hírek szerint Ljubljana városa is bejelentkezett a szervezési jogért. A szlovén Dnevnik cikke rámutat, hogy jelenleg Belgrád az első számú favorit a pályázatban, de Ljubljana alapos kampányt kíván folytatni, hogy mégis Szlovéniába kerüljön az esemény. A cikk a görög Athént, a német Kölnt és a litván Kaunast jelöli meg, mint további esetleges helyszíneket.