2024. április 26., péntek

Tiodorović: A koronavírus továbbra is jelen van

A nagyszámú megbetegedés miatt tesztelik a leskovaci Jura összes dolgozóját

A jövő hét közepéig kiderül, hogy milyen hatással volt a szerbiai szabályok enyhítése a koronavírus-fertőzés terjedésére – jelentette ki Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos a Szerbiai RTV-nek, miután leszögezte, hogy a koronavírus továbbra is jelen van az országban, a helyzet bizonytalan és fontos lenne az elővigyázatosság. A járványügyi szakember hozzátette, hogy kevesebb a beteg, és kisebb a fertőződés lehetősége, de a tünet nélküli vírushordozókat ki kell szűrni a tesztelések által.

A szakemberek jelenleg Leskovacra összpontosítanak, pontosabban a dél-koreai irányítású Jura gyárra, ahol a napokban az összes 2850 dolgozót tesztelés alá vetik. Erre azért van szükség, mert a dolgozók közül 67-nek pozitív lett a tesztje. Tiodorović szerint valamennyien fiatalok, és kevés esetben produkálnak súlyos klinikai képet.

Leszögezte, hogy az országban eluralkodott a korlátozások utáni lazítás, ennek eredménye a jövő hét végéig megmutatkozik, vagyis kiderül, növekszik-e a megbetegedések száma. Az országos válságtörzs akkor újra áttekinti az adatokat, és megvizsgálja, hogy esetlegesen kell-e szigorításokat bevezetni.

A járvány elleni küzdelem egyik fontos dátuma lesz június 1-je, amikor Albánia Észak Macedónia, Bosznia és Hercegovina, valamint Montenegro felé megnyitják a határokat, majd június 15-e, amikor az EU a határok megnyitását és a légi forgalom beindítását latolgatja.