2024. április 26., péntek

Adófizetés Temerinben

Május 15-éig kell befizetni a 2020-ra kivetett vagyonadó második negyedévi részletét. Nem érdemes késni, mert az adóhatóság késedelmi kamatot számol fel, de 5000 dináros bírságot is kiróhat arra, aki nem tesz eleget kötelezettségének.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Milka Jurić, a temerini önkormányzat pénzügyi felelőse közölte, hogy az idei adóvégzések még nem készültek el. A második negyedévre szóló utalványokat ezen a héten fogják nyomtatni és azonnal meg is kezdik kézbesítésüket a mintegy tízezer adókötelesnek.

A vagyonadót nem növelték, ugyanannyi, mint tavaly, vagyis amennyi a múlt évi számlákon állt. Mivel a számlákat május 15-éig nem valószínű hogy mindenki megkapja, az esetleges késedelmi kamat felszámolásának elkerülése érdekében nem árt elővenni a tavalyi májusi számlát, és az azon feltüntetett összeget befizetni. Egyébként a be nem fizetett adó után felszámolt évi késedelmi kamat 13 százalék. Aki például nem fizette be első negyedévi adóját (február 15-éig), most 5000 dinárra 70 dináros kamattal számolhat. A néhány napos késés azonban csak pár dinárt jelent.

Az utóbbi hat évben a polgárok vagyonadójukat az ingatlan piaci értéke alapján megszabott kritériumok szerint fizetik. Azóta bevezették a mezőgazdasági földterületekre kivetett adót is, amit ugyancsak a föld piaci értéke alapján határozták meg. Ez most a föld piaci értékének 0,15 százaléka, vagyis a közjegyzőnél hitelesített adásvételi szerződésekben foglalt árak alapján 179 dinár négyzetméterenként.

A lakások és házak lakózónákba való besorolása is maradt a régi, vagyis Temerin központjában a házak, lakások esetében nagyobb, a periférián lévők esetében kisebb az adó. Az idei évben a házakra, lakásokra, garázsokra is vonatkozik a tavalyi adókivetés, csökkentve az amortizáció értékével.