2024. április 26., péntek

Ahol kötelező, ott szabályosan

A fodrászszalonok és edzőtermek üzemeltetői pozitívan értékelik az előírások betartását

A március 16-án kihirdetett rendkívüli állapotot május 6-án feloldották, és ezzel együtt enyhültek a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében tett intézkedések. Megnyitottak a fodrászszalonok, az edzőtermek, majd a kávézók is, megindult a tömegközlekedés, és a bankok, valamint a posta épületeiben is már nem csak egy-két tolóablak várja a polgárokat. Mindezen enyhítések ellenére Szabadkán továbbra is sorokat láthatunk a posta, a bankok, valamint a mobilszolgáltatók épülete előtt

A fodrászszalonban fontos az egymás közötti távolság betartása (Fotó: Gergely Árpád)

A fodrászszalonban fontos az egymás közötti távolság betartása (Fotó: Gergely Árpád)

A szakértők a továbbiakban is óvatosságra és az előírások és ajánlások betartására intik a polgárokat, azonban szemmel láthatóan lazult a fegyelem – ahol nem tették kötelezővé a maszk és a kesztyű viselését, ott a polgárok döntő többsége maszk és kesztyű nélkül közlekedik, míg az egymás közti távolság betartása, illetve betartatása sem valósul meg a legtöbb helyen.

Április végén, a fodrászatok és edzőtermek nyitása alkalmából felkerestünk néhány ilyen szolgáltatót, hogy mondják el véleményüket a nyitással kapcsolatban. Most, körülbelül két héttel később újra felkerestünk néhány fodrászszalont és edzőtermet, hogy az üzemeltetők osszák meg velünk az elmúlt két hétben szerzett tapasztalataikat, illetve elmondják, hogy náluk mi minden változott meg az újranyitás óta.

Hajmosás és nyiratkozás csak kesztyűben és maszkban (Fotó: Gergely Árpád)

Hajmosás és nyiratkozás csak kesztyűben és maszkban (Fotó: Gergely Árpád)

A Zsinagógával szemben, a tejpiac közelében lévő Brigitta fodrászszalonban csak előzetes bejelentkezés után fogadják a vendégeket, akik csak maszkban léphetnek az üzletbe. Lapunk kérdésére Heiberger Erika, a Brigitta fodrászszalon fodrásza elmondta, hogy az előírások betartását illetően pozitív tapasztalataik vannak.

– Azt tapasztaljuk, hogy a szabadkaiak betartják az előírásokat. A kuncsaftjaink, mielőtt bejönnek az üzletbe, megkérdezik, hogy bejöhetnek-e. Az első héten mindenki szigorúbban vette az előírásokat, de aztán, amikor lazítottak a szabályokon, az emberek is lazítottak. Most, hogy a 65 évnél idősebb személyek is szabadon járhatnak, nem igazán tudjuk betartani azt, hogy csak akkor jön be a vendég, amikor a másik kimegy, mivel egy idős hölggyel nem tehetjük meg, hogy kiültetjük. Ennek ellenére jók a tapasztalataink. Tudunk dolgozni, igaz, a maszk egy kicsit zavar a munkában, de kötelező viselnünk – fogalmazott Heiberger Erika, aki azt is elmondta, hogy már csak júniusra tudnak időpontot adni.

– Az előírások miatt nem tudunk annyit dolgozni, mint korábban tettük, ezért az időpontokat öt hétre előre adjuk. Van olyan kuncsaftunk, aki úgy döntött, hogy kivárja az időpontot, mert ragaszkodik hozzánk, viszont van olyan is, aki máshova megy. Mi korábban is előzetes bejelentkezés mellett fogadtuk a vendégeinket, és most is így van. Ha valakinek nincs megbeszélt időpontja, azt nem tudjuk fogadni – nyilatkozta beszélgetőpartnerünk.

Harmincnyolc éve ugyanazon a helyszínen (Fotó: Gergely Árpád)

Harmincnyolc éve ugyanazon a helyszínen (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka központjában 38 éve ugyanazon a helyszínen működik Josip Čakić Apolon nevű férfi fodrászszalonja. Az idős férfifodrász a múlt héten nyitotta meg műhelyét a kuncsaftok előtt, és mivel jobbára állandó vendégekkel dolgozik, azok már várták a nyitást.

– Nekem megvannak azok a kuncsaftjaim, akik már évek óta, sőt némelyikük már évtizedek óta hozzám járnak, és már várták, hogy újra megnyissak. Ebből a szempontból semmi nem változott, a forgalmam ugyanakkora, mint volt is, és előzetes bejelentkezésre sincs szükség. Persze az előírásokat be kell tartanunk, egyszerre csak két kuncsaft tartózkodhat az üzletben, a többieknek kint kell kivárniuk a sorukat, de aki meg szeretne nyiratkozni, az kivárja, hogy sorra kerüljön. A forgalomra nem panaszkodhatok, munkaidő alatt végig nagy a jövés-menés, ez talán annak is köszönhető, hogy egy kicsivel olcsóbban dolgozok, mint a többi fodrászszalon. Én maszkban és kesztyűben végzem a munkát, és a kuncsaftok is csak maszkban jöhetnek be. Én már idős vagyok, úgyhogy erre oda kell figyelnem a saját egészségem érdekében, de a kuncsaftjaim közül is több az idős férfi, akik szintén veszélyeztetettebbek a fertőzéssel szemben. A bejárati ajtóra kifüggesztettem a tudnivalókat, de amúgy minden megy a normális kerékvágásban – mondta Josip Čakić.

Az edzőtermek az elsők között váltak a járványhelyzet áldozataivá, mivel a higiéniai feltételek biztosítása ott külön odafigyelést igényel. Április 27-e óta az edzőtermek is megnyithatták ajtajukat a vendégek előtt, de több szabadkai edzőterem vezetője is úgy döntött, hogy a nyitással vár egy hetet. A Bodyline Fitness & Wellness centar május 5-én nyitott meg, és a nyitás napján egy meglepetéssel készültek a látogatók részére. Lapunk kérdéseire Gordana Abramović, az edzőterem menedzsere válaszolt.

– Május ötödikén nyitottunk meg újra, és igyekszünk minden előírást betartani. Ebben nagy segítségünkre van a Szerbiai Rekreációs és Fitness Szövetség, amely egységesítette az előírásokat. Úgy érzem, a vendégeink tisztában vannak a kialakult helyzet súlyával, és elfogadták az új szabályokat, és be is tartják azokat. Az újranyitás után nem tapasztaltuk azt, hogy megváltoztak volna az igényeik. Ezt az is bizonyítja, hogy azóta rendszeresen látogatnak bennünket. Az újranyitás alkalmával egy meglepetéssel készültünk a vendégeinknek. A rendkívüli állapotot az edzőtermünk felújítására használtuk ki, és egy új stretching zone-t alakítottunk ki, amit a vendégeink azóta használatba is vettek. A közösségi oldalakon a rendkívüli állapot ideje alatt is aktívak voltunk, az edzőink edzésterveket állítottak össze, de nem tartottunk online edzéseket. A jövő héten újabb akciókat tervezünk a közösségi oldalunkon – tudtuk meg az edzőterem menedzserétől.

Nyitókép: Hajmosás és nyiratkozás csak kesztyűben és maszkban (Fotó: Gergely Árpád)