2024. április 26., péntek

Milliárdos útfelújítások

Az útfelújításokat a pandémia sem gátolja meg Szerbiában – Jelenleg a Kúla és Verbász közötti közúton dolgoznak

A Kúlát és Verbászt összekötő 10 kilométeres közút felújítását várhatóan már novemberre befejezik – mondta Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter, aki tegnap megtekintette a két település között zajló munkálatokat. Az ötmillió eurós befektetés a lakosok jóléte mellett új befektetőket is hozhat, s ennek köszönhetően a két település gazdaságilag továbbfejlődhet – hangsúlyozta Mihajlović, aki szerint a minőségi utak alapfeltételei országunk gazdasági fellendülésének.

A miniszter bejelentette annak a gyorsforgalmi útnak az építését is, amely Zombortól a román határig halad majd. Egyelőre a projektdokumentáción dolgoznak: az előzetes becslések szerint 800 millió euróra lesz szükség ahhoz, hogy a stratégiailag fontos útvonal megépüljön. Ez csaknem ugyanakkora befektetés, mint ami a 10-es korridor esetében valósult meg – hangsúlyozta Mihajlović.

– Milliárdokat különítettünk el az állami költségvetésből utaink felújítására. A tervezett munkálatok a rendkívüli állapot ideje alatt is zajlottak, és a járvány okozta károk ellenére is folytatódni fognak – tette hozzá a miniszter.

Szerbiában az idén 450 kilométernyi utat újítanak fel. A befektetések a Világbank és az Európai Beruházási Bank kölcsöneiből valósulnak meg – mondta a Verbász–Kúla közúton folyó munkálatok megtekintésekor Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója.

– Az itt zajló munkálatokkal párhuzamosan folyik a Verbász és Feketics között húzódó, 9,5 kilométer hosszú közút felújítása is, amelynek értéke 3,2 millió euró. Dolgozunk a Zombort és Kúlát összekötő közút felújításának tervdokumentációján is, amely további 10 millió eurós befektetést igényel – sorolta a közvállalat igazgatója.

A Verbász községet érintő közutak felújításának jelentőségét Milan Glušac községi elnök is kiemelte. Damjan Miljanić, Kúla község elnöke pedig bejelentette a település területén fekvő utak rekonstrukcióját is, emellett ígéretet tett kerékpárutak építésére és a közvilágítás felújítására is a községben. Az idén két vízgyárat és a sziváci víztisztítót is elkezdik építeni – tette hozzá a községi vezető.