2024. április 26., péntek

Megvont támogatás a turizmusban

A kormány elállt a gazdasági segélycsomag meghosszabbításától

Nem lesz meghosszabbítva az állami támogatás a vendéglátóipari és idegenforgalmi cégek számára. A szerbiai pénzügyminisztérium kizárólag a fizetőképesség fenntartására folyósított kölcsön lehetőségét kínálta fel a hazai hoteleknek. Az ígéretekkel ellentétben nem kap külön ágazati támogatást a jelenleg többszörös hátrányban lévő vendéglátóipar és a hozzá tartozó egységek.

A nem túl kedvező információkat Georgi Genov, a Szerbiai Szállodai és Vendéglátóipari Vállalkozók Egyesületének igazgatója közölte a Beta újságírójának keddi nyilatkozatában. A pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott tárgyalás során kiderült, hogy a rendkívüli állapot végeztével a feltételek megváltoztak a támogatás meghosszabbítását illetően. A vendéglátóipari ágazatok számára előreirányzott gazdasági segélycsomag mégsem kerül megvalósításra, legalábbis egyelőre.

– A tárgyaláson azt mondták, technikai képtelenség a gazdasági segítség meghosszabbítása a turizmus, de ugyanúgy bármelyik másik gazdasági ágazat számára is. A kért támogatást a rendkívüli állapot megszűnése után, csakis a köztársasági költségvetés átütemezésével lehetne megvalósítani, erről azonban a szerb parlament dönt. A helyzet az, hogy a képviselőház előreláthatólag a választások előtt már nem ül össze, addig pedig nagy bizonytalanság vár még ránk – mesélt a tárgyaláson hallottakról Georgi Genov.

A Szerbiai Gazdasági Kamara épületében megtartott tárgyalás során a minisztérium képviselői előhozakodtak egy kölcsön ötletének lehetőségével. A Fejlesztési Alap írná ki a pályázatot, amelyre minden vendéglátóiparban és idegenforgalomban érintett cég jogosult lenne. Az egyesület elnöke szerint nem erről volt szó, és nem is kölcsön lehetőségét kérték.

– Értetlenül állunk az elutasítás előtt. Mi még március 13-a előtt értesítettük az illetékes kormányszerveket azokról a problémákról, melyekkel a vendéglátóipari egységek, a szállodatulajdonosok szembesültek a járvány kezdetén. A rendkívüli állapot, az óvintézkedések betartása érdekében nem tudtunk vendégeket fogadni, ami a jövedelem elmaradását is jelentette. Ekkor még ők javasolták az ágazati támogatás meghosszabbításának lehetőségét, ami a vendéglátóipari és idegenforgalmi egységek számára lett volna érvényes. Ennek jóváhagyásával a munkásaink tovább lettek volna jogosultak a minimálbérre – mondta Genov.

A hotelek kifejezetten nehéz helyzetben vannak, a kölcsön feltételei állítólag igen kedvezőtlenek a számukra, a határzár miatti bizonytalanság miatt azt sem tudják, mikor kezdenek jönni a turisták külföldről, ha jönnek egyáltalán.

Az idén Szerbiában 2.130.000 szobafoglalást mondtak le, újabb szobafoglalásokra jelenleg sem lehet számítani, talán 1-2 kivételes esetben, amikor sportolók elszállásáról van szó.

Egy tegnapi belgrádi panelbeszélgetésen az az információ hangzott el, hogy a szerbiai vendéglátóipari egységeket, hoteleket 230 millió eurós veszteség érte e koronavírus-járvány miatt.