2024. április 26., péntek

Tavasz a tavon

Több hét után benépesült friss levegőre vágyó családokkal Topolya kedvenc kirándulóhelye
Bacsó Pintér Laura és Kol Enikő gyermekeik társaságában élvezik a szombat délutáni napsütést a Topolyai-tó partjának játszóterén többedmagukkal (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bacsó Pintér Laura és Kol Enikő gyermekeik társaságában élvezik a szombat délutáni napsütést a Topolyai-tó partjának játszóterén többedmagukkal (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A kijárási tilalommal tarkított tavaszkezdet után, a felszabadultabb, immár nyárias hangulatra emlékeztető hétvégén hosszú órákra először népesült be a Topolyai-tó strandolásra is alkalmas partja sétálókkal, kirándulókkal, a távolabbi mólókon pedig horgászokkal. Annak ellenére, hogy szombaton délután a toalett, és az ivóvizes csapok még nem üzemeltek, az italokat árusító bódék közül csak egy várta a vendégeket, illetve csupán pattogatott kukoricát, és rágcsálni való magvakat lehetett vásárolni, fagylaltot még nem, a kisgyermekes családok megtöltötték a játszóteret, az aszfaltozott sétányon pedig napsütésre vágyó párok andalogtak, kerékpározók élvezték a szabad levegőt, sőt volt olyan vakmerő kiránduló is, aki belemerészkedett a hullámok közé. Maszkot elvétve viseltek, a javasolt távolságtartást kevesen tartották be. Az egyik padon beszélgető két topolyai anyuka hetek óta először vett célba játszóteret gyermekeikkel, mindkettőjük elmondása szerint nem élték meg nehezen a karantén heteit, napi elfoglaltságuk mellett az udvarukban élvezték a szirmait bontogató tavaszt.

Idősebb, 12 éves gyermekemmel lekötött bennünket a tanulás, a közel 2 éves kisfiunk élvezte a kis focikapunkat, a kutyusunkkal sokat játszottak, rajzoltunk az udvar beton felületeire. Mi az egészségügyi javaslatokkal összhangban nem jártunk össze senkivel, de megmondom őszintén nem éltük meg tragédiának egyáltalán ezt az egész mögöttünk hagyott időszakot, mert lelassította az amúgy rohanással teli mindennapjainkat. Egyedül a médiumokból és a Facebookról ránk zúduló rémhírek és butaságok voltak kellemetlenek, azt viszont megoldottuk úgy, hogy egy idő után nem kapcsoltuk be a készüléket – nyilatkozta Bacsó Pintér Laura, és Kol Enikő is azt mesélte, hogy lazán vették a karanténnal járó korlátozásokat, majdhogynem élvezték az „új” életkörülményeket.

Lenyírt fű, zárt elárusító helyek, napfényre vágyó topolyaiak a tóparton hetek óta az első kirándulásra alkalmas, szabad szombat délutánján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Lenyírt fű, zárt elárusító helyek, napfényre vágyó topolyaiak a tóparton hetek óta az első kirándulásra alkalmas, szabad szombat délutánján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bevásárlásokat rendkívül célirányosan szerveztük meg hetente egy-két alkalommal, csak azért mentünk a boltba, amire nagyon szükségünk volt. Ha kifogytunk például a kenyérből, akkor kivettünk egyet a mélyhűtőből. Mivel az én elsődleges feladatom a háztartás vezetése, miután belerázódtunk a napi rutinba, nagyobb figyelmet tudtam szentelni a 16 éves gimis és a 11 éves általános iskolás gyermekem kötelezettségeire. A napjaink ezzel teljesen lazábbak lettek, még egy kis délutáni pihenés is bele fért a délutánba – hallhattuk. Az anyukák egyetértésben hozzá tették még, hogy ez az időszak arra is jó volt, hogy a tanügyi dolgozók megbecsülése helyreálljon egy kicsit, mert a szülők otthon megtapasztalhatták a hivatással járó feladatok súlyát.

Munkásaival a vasárnapi startra készült az egyik tóparti vendéglátóipari létesítmény, aminek ifjú vezetőjétől, Vladimirtól megtudtuk, hogy az eddigi évek forgalmával elégedett, és reméli, hogy az idei év sem okoz csalódást.

Üdítő italokat, kávét, alkoholos italokat árusítunk, illetve lacikonyhát üzemeltetünk hatodik éve. Nem panaszkodhatok, különösen azokon a nyári hétvégéken van szép forgalmunk, amikor rengetegen látogatnak ki más városokból is a tópartra fürdőzni. Viszont véleményem szerint a tó strand részét fenntartóknak bizonyos dolgokra nagyobb figyelmet kellene szentelniük. Például ez a mellettem levő létesítmény már hosszabb ideje van minősíthetetlenül elhanyagolt állapotban. Én személy szerint nagyobb szigorral kezelném például a sétányra autóval, motorral behajtókat, és egy szimbolikus összeggel megfizettetném a parkolást is a tó körül – ecsetelte egyebek mellett Vladimir.

A Topolyai-tó strandolásra is lehetőséget adó partszakasza egyébként nagyon népszerű a kirándulók és a fürdőzők körében, egy-egy hétvégi kánikulában több ezren látogatnak ki. A partszakasz tisztaságára a Komgrad Kommunális Közvállalat visel gondot, a topolyai helyi közösség támogatásával pedig folynak az előkészületek a már eddig is megszokott körülmények megteremtéséhez.