2024. április 26., péntek

Győzelemnapi koszorúzás Újvidéken

A fasizmus feletti győzelem napja alkalmából Miloš Vučević polgármester szombaton a városi temető emléksírkertjében helyezte el a kegyelet virágait a népfelszabadító harcosaink sírján.

– Gratulálok polgárainknak a jubileum alkalmából, háromnegyed évszázada élvezzük a szabadságot, amelyért nagy árat fizettünk, milliók életébe került. Erről nem szabad megfeledkeznünk, csak így teremthetünk szebb jövőt unokáinknak! Fejet hajtunk úgy az ismert, mint az ismeretlen hősök sírjai előtt, sajátjaink, a szovjet, a brit, a francia és az amerikai katonák végső nyughelye előtt. Ma a fasizmus új formákban jelentkezik, olyan irányzatnak lehetünk szemtanúi, amelyekben egyesek, nem hivatalos módokon, de mélyrehatóan bizonyos extrém normatívákat próbálnak elfogadtatni. Az ilyesmit meg kell akadályoznunk – emelte ki Vučevič.

A polgármesterrel közösen a Szerb Katonaság képviselői is koszorúztak. 1945. május 9-én a náci Németország kapitulált a második világháborúban, Európában ezt a napot a győzelem napjaként ünnepeljük. A mai EU alapjait 5 évvel később fektették le.