2024. április 26., péntek

Magyarkanizsán a Tiszáért

Mintegy tíz vízi jármű indult útnak szombat délelőtt a magyarkanizsai Felderítőtelepről, ugyanis első alkalommal került megszervezésre a Tisza magyarkanizsai szakaszának megtisztítása. A természetvédelmi akción a folyó jobb és bal partját hajókkal, csónakokkal és kenukkal járták az önkéntesek, és összegyűjtötték a partok mentén felakadt és a vízen úszó hulladékokat.

A Tisza-partot évek óta rendszeresen tisztítják az önkéntesek, azonban most először a folyót is igyekeztek megtisztítani. A csapatok a 147 és a 154 folyamkilométer közötti távot célozták meg, tehát a magyarkanizsai kempingtől egészen a martonosi strandig gyűjtötték össze a hulladékokat – mondta Sarnyai Csaba, az akció szervezője.

– Úgy gondoltuk, hogy mi, akik sokat vagyunk a Tiszán, adjunk visszafelé is valamit a természetnek, most ezzel a hulladékgyűjtéssel igyekezünk szebbé tenni a folyót és a partját. Jelenleg nagyon le van lassulva a folyó, ezért sok az úszó szemét, amit most nem visz el a víz. A környezetvédelem mellett a turizmusra is nagy hangsúlyt fektet Magyarkanizsa, így egyértelmű, hogy rendben kell tartanunk a Tiszát és környékét. Szűk egy hónapon belül kerülhet sor a tiszavirágzásra, amit már nagyon várunk, és szeretnénk, ha addigra rendezett és tiszta lenne a környezet.

A szervező elmondta, hogy a közeljövőben is tervben van hasonló akció.

– Hamarosan a Magyarkanizsán a Tiszáért akción belül is lesznek még akciók. A Tisza élővilágát is próbáljuk megmenteni. Nem csak azt, ami vizuálisan látunk a víz felszínén. Azt tudni kell, hogy most a Tisza egy hatalmas biológiai és ökológiai változáson megy keresztül.

Rengeteg a jövevény hal, amelyek nagyon károsak az őshonos halfajainkra. Sokkal kevesebb a harcsa, a süllő és a csuka is, durbincs pedig már egyáltalán nincs. Tervben van egy horgászverseny is, ahol a jövevényhalakat – a gébeket és busákat – fogjuk majd ki a Tiszából, hogy minél kevesebb legyen belőlük – tette hozzá Sarnyai Csaba.