2024. április 26., péntek

Éhségsztrájk-plagizálók

Továbbra sem vesz magához eledelt a parlament előtt két képviselő – Mindenki külön harcot folytat saját céljaiért

Folytatta a vasárnap megkezdett éhségsztrájkját ma reggel az a négy köztársasági parlamenti képviselő, aki más és más okok miatt, de a politikai küzdelemnek ezt a formáját választotta. Koszovóért, a hatalom viszonyulása ellen, s az ügyészség reakciója érdekében is harcoltak. Egyikük a nap folyamán mégis úgy döntött, nincs a kialakult körülmények között értelme folytatni azt, amibe belekezdett.

Újságírók és sztrájkoló képviselők (Fotó: Beta)

Újságírók és sztrájkoló képviselők (Fotó: Beta)

Az éhségsztrájkok lavinája meglehetősen kiélezte a politikai viszonyokat a hatalom és az ellenzék között, tovább korbácsolta a kedélyeket a választási kampány időszakában. A sorozatot Miladin Ševarlić független képviselő kezdte meg, aki így kívánta kifejezni elégedetlenségét amiatt, hogy a köztársasági parlament nem nyit vitát Koszovó kapcsán, Szerbia területi integritásának és szuverenitásának kérdéskörében, amelyet szerinte megsértenek. Valamivel később Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri elnöke is csatlakozott hozzá, ő maga már nem csupán az ország területi integritása miatt érezte fontosnak, hogy társaságot csináljon a független képviselőnek, hanem a választások elhalasztásáért is síkraszáll, továbbá azért, hogy az országban érjen véget Aleksandar Vučić államfő egyeduralma, és legyenek tisztességes feltételek az intézmények működése, a választások megfelelő lebonyolítása érdekében.

Pénteken, mint arról korábban beszámoltunk, dulakodás és fizikai leszámolás alakult ki a parlament bejáratához vezető lépcsőkön, s ennek során a Dveri vezetője Marijan Rističevićre, a hatalmi koalíció képviselőjére támadt mozgalmának szimpatizánsai segítségével. A rendőrség előállított tizenöt személyt az incidens után, magát Obradovićot azonban nem tartóztatta le, a képviselői immunitására hivatkozva. Az ellenzéki képviselők vasárnapi éhségsztrájkjának kezdete után éppen a letartóztatás elmaradására hivatkozva döntött ugyanilyen lépés mellett Aleksandar Martinović és Sandra Božić haladó párti képviselő. Bejelentették, az ügyészség és a bíróság figyelmét próbálják ilyen módon felhívni arra, hogy cselekedjenek Boško Obradović fasiszta megnyilvánulásai és erőszakos kilengései kapcsán. Martinović úgy fogalmazott, hogy a szerbiai ügyészek és bírók többségét a Dragan Đilashoz hasonló személyek választották, és szerinte Đilas az az ember, aki ellenőrzése alatt tartja ezeket a struktúrákat.

Aleksandar Martinović és Sandra Božić (Fotó: Beta)

Aleksandar Martinović és Sandra Božić (Fotó: Beta)

Boško Obradović, és pár lépcsőfokkal feljebb Miladin Ševarlić (Fotó: Beta)

Boško Obradović, és pár lépcsőfokkal feljebb Miladin Ševarlić (Fotó: Beta)

KAMERÁK ELŐTTI SZTRÁJK

A két haladó párti képviselő ma is azt mondta, hogy folytatja a megkezdett éhségsztrájkot, mert a ügyészség továbbra sem végzi a munkáját, az ellenzékieknek kedvez, akiknek semmi sem tilos. Ezt, mint a parlament előtt kijelentették, megengedhetetlennek tartják és ragaszkodnak ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban senki se legyen kiváltságos. Martinović elmondta, már a harmadik nap is elmúlt azt követően, hogy az ügyészség egy lépést sem tett a pénteki leszámolás főszervezője ügyében, akit azzal is megvádolt, hogy „furcsa módon" folytatja saját éhségsztrájkját, mert amíg a haladó képviselők egész éjjel a parlament előtt ültek, Obradović az éjszakát az épületben, képviselőcsoporti irodájában töltötte el. Hasonlóan vélekedett Maja Gojković, a parlament elnöke is, aki a nap folyamán meglátogatta a parlament előtt ülő haladókat, s meggyőződésének adott hangot, hogy a Dveri vezetője már az éjszaka folyamán megszegte az éhségsztrájkját. Obradović azonban nyilatkozatában közölte, erről szó sem volt, az éjjeleket odabent tölti, nappal pedig továbbra is kint lesz a ház előtt. Mindössze vizet vett magához, de nem evett – cáfolta meg a vádakat. A haladók ismét válaszoltak: a Dveri vezetőjének a sztrájkja csak addig tart, amíg a helyszínen vannak a tévékamerák...

TÁMOGATÓKBÓL NINCS HIÁNY

Látogatóik egyébként akadtak hétfőre virradóra és a nap folyamán is a képviselőknek. Gojkovićon kívül az éjszaka Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke felkereste Obradovićot, mielőtt még visszavonult volna az irodájába. Biztatta az ellenzéki politikust harcában. A haladók bírálták Đilas látogatásának lehetővé tételét, a korábbi belgrádi polgármester ugyanis nem képviselője a háznak, így nem is lett volna szabad feljönnie a lépcsőkön, ahogyan a többi egyszerű polgárnak sem – érveltek. Mint mondták, ez is azt bizonyítja, hogy Đilas azt csinál, amit csak akar, a biztonsági szervek is szemet hunynak tettei felett.

A haladókat Marijan Rističević, a pénteki dulakodás áldozata kereste fel. Elmondta, hogy támogatja harcukat, szerinte is az ügyészségnek reagálnia kellett volna az eset kapcsán. Úgy fogalmazott, eltökéltek a haladó párti képviselők ebben a harcban.

ELMENT A KEDVE...

Közben Miladin Ševarlić, az első sztrájkoló már abban sem volt biztos, hogy folytatnia kell-e a megkezdett harcot. A lavinát ő indította el, véleménye szerint azonban annak már nem biztos, hogy lehet olyan hatása és van értelme, miután még hárman „plagizálták" a tettét. A Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, elgondolkodik, milyen más formája lehetne a Koszovó érdekében folytatott küzdelmének. Ma délután végül úgy döntött, hogy abbahagyja a tiltakozásnak ezt a formáját. Indoklásában elmondta, a média egyáltalán nem foglalkozott azzal, amit csinál, miután még hárman is ugyanúgy éhségsztrájkba kezdtek. A hatalomnak és az ellenzéknek a harcává vált a küzdelem – értékelte –, senki sem foglalkozott azzal, miért is kezdett bele ebbe a harcba, így értelmét veszítette az egész.

Az este folyamán Aleksandar Martinović, a haladók képviselője is közölte, hogy párttársa, Sandra Božić tiszteletben tartja az államfő erre vonatkozó kérését, és ezért felhagy az éhségsztrájkkal.